Evenimentul Zilei > International > Rusia acceptă Statele Unite în formatul de negocieri Normandia pentru soluționarea crizei ucrainene
Rusia acceptă Statele Unite în formatul de negocieri Normandia pentru soluționarea crizei ucrainene

Rusia acceptă Statele Unite în formatul de negocieri Normandia pentru soluționarea crizei ucrainene

Rusia nu se opune includerii SUA în negocierile cu privire la soluţionarea situaţiei din Ucraina, care până acum s-au desfăşurat în aşa-numitul format “Normandia”, a declarat aseară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de publicaţia ucraineană Vesti.ukr.

“Rusia va saluta orice ţară dispusă să exercite influenţă asupra Kievului pentru ca acesta să respecte acordul de la Minsk”, a mai spus Peskov, adăugând că unele prevederi ale documentului semnat la 12 februarie în capitala belarusă nu sunt respectate.

Declaraţia sa intervine după ce ambasadorul SUA la Moscova, John Tefft, a declarat marţi, într-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvî, că preşedintele american Barack Obama nu ar fi împotrivă să ia parte la negocierile în aşa-zisul format “Normandia” cu privire la Ucraina.

“Cred că, dacă ar fi invitat, el (Obama) ar accepta cu bucurie să participe la acest proces”, a afirmat şeful misiunii diplomatice americane în Rusia, indicând că liderul SUA comunică şi acum în mod constant şi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu alţi preşedinţi. În opinia sa, “cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande fac faţă cu brio sarcinilor” în cadrul negocierilor cu privire la Ucraina. În acelaşi interviu, Tefft a spus că SUA nu vor furniza sisteme antitanc Ucrainei, indicând că ajutorul american pentru Kiev este compus în principal din echipamente defensive: veste antiglonţ, ochelari, aparate de vedere pe timp de noapte etc, mai scrie presa rusă, preluată de Agerpres.

Ca urmare a acordului de la Minsk, un armistiţiu a fost instituit la 15 februarie în zona de conflict din estul Ucrainei, dar ambele părţi se acuză reciproc de încălcarea acestuia. În ultimele zile parvin informaţii despre lupte în zona localităţii Şirokino, în apropiere de Mariupol, port strategic ucrainean pe coasta Mării Azov.

Economistul Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin (2000-2005), declarase recent că scopul principal al lui Putin în stadiul actual al conflictului din Ucraina este de a-l angaja pe preşedintele american Barack Obama şi de a-l “forţa” la o “tranzacţie mare” privind împărţirea sferelor de influenţă, aşa cum au făcut-o la timpul lor Stalin, Roosevelt şi Churchill, potrivit Ukrinform.

“De fapt, tocmai asta şi vrea Putin!”, a spus Andrei Ilarionov, cercetător la Institutul Cato din Washington, întrebat în cadrul unei dezbateri dacă SUA ar trebui să se implice direct în soluţionarea conflictului din Ucraina. “El (Putin) spune mereu că nu este corect că America nu participă (la rezolvarea situaţiei din Ucraina)”, a afirmă expertul rus, citat de agenţia menţionată de presă.