Adevărul despre comunism: Roșiile de pe vremea lui Ceaușescu, pline de chimicale

Adevărul despre comunism: Roșiile de pe vremea lui Ceaușescu, pline de chimicaleRoșiile de pe vremea lui Ceaușescu, pline de chimicale. Noi detalii au ieșit la iveală. Sursa foto: Adrea | Dreamstime.com

Un fotoreportaj arată că roșiile „românești” de pe vremea lui Ceaușescu erau pline de chimicale și că agricultorii purtau mască de gaze pe față. În urmă cu câțiva ani, Liviu Dragnea avea o altă părere.

Roșiile „românești” de pe vremea lui Ceaușescu erau pline de chimicale, iar agricultorii erau nevoiți să poarte mască de gaze pe față, arată un fotoreportaj. Cu toate astea, Liviu Dragnea a declarat că nu a mai mâncat de multă vreme o roșie de calitate.

Dragnea lăuda roșiile românești

„Când cumpărăm o roșie de la magazin să aibă gustul ăla de roșie și mirosul de roșie…”, spunea Liviu Dragnea, pe vremea când era președintele PSD, lăudând producția românească de tomate.

„Pe vremea lu’ nea Nicu roșiile aveau gust!”, scrie azi, ironic, pe pagina de Facebook a Cineclic. Cineclic este un studio de film, „independent”, aflat în Buftea.

Realitatea ar fi alta

Sursa imaginilor sunt, potrivit Cineclic, „lăzi pline cu negative, diapozitive foto, industria românească de dinainte de 1989, agricultură, zootehnie și filme pe 16 mm cu industrie și protecția muncii”, o donație făcută de Florin Șerban. Cineclic a digitalizat aceste imagini.

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea a lăudat de nenumărate ori roșiile românești. În 2019, el a declarat că România nu merită să aibă parte de roșii fără gust. „Trebuie să încercăm să reuşim să nu mai existe în România acest standard dublu – şi anume roşiile bune se păstrează pentru ţările din vest, iar în România vin roşiile proaste şi nesănătoase. Şi e valabil pentru orice legumă sau fruct care intră în această ţară”, a declarat Dragnea în judeţul Giurgiu, în aprilie 2019.

Rosii

Roșiile de pe vremea lui Ceaușescu, pline de chimicale. Noi detalii au ieșit la iveală. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Roșiile românești, pline de chimicale

Pe site-ul Lanțul Alimentar s-a scris că roșiile din 2013 conțineau multe pestidice, dar și reziduuri.

„În 2013, din cele 101 probe din tomatele românești, 15 au conținut reziduuri mai mari decât cele raportate. Din spațiul comunitar au fost luate 26 de probe, iar 14 au avut reziduuri mai mari decât cele comunicate de responsabilii de pe lanțul alimentar. Din țările non-europene, au fost analizate 103 probe, iar 51 de probe au conținut cantități de pesticide mai mari”, scria site-ul Lanțul Alimentar, în 2019.