Parlamentul European, decizie favorabilă pentru pesticide chimice în agricultură. Scandalul e uriaș

Parlamentul European, decizie favorabilă pentru pesticide chimice în agricultură. Scandalul e uriaș Pesticide. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Parlamentul European (PE) a respins miercuri prin vot plan UE de a reduce dependența agricultorilor de pesticidele chimice.

Pactul Verde al Comisiei Europene are de suferit după ultimul vot din Parlamentul European. După un an și jumătate de negocieri, propunerea de înjumătățire a utilizării de pesticide a fost respinsă. Reglementarea Utilizării Sustenabile (SUR) a fost respinsă de PE cu 299 voturi contra, 207 pentru și 121 abțineri.

Liber la utilizarea de pesticide în agricultură

Văzut ca un segment esențial al Pactului Verde al Comisiei Europene, proiectul nu a reușit să ajungă nici măcar în ultima fază a procedurii de negociere:

„E o zi foarte întunecată pentru întreaga societate și pentru mediu. Sunt afectați și fermierii care ar fi fost eliberați de dictatele industriei agricole”, a declarat europarlamentara austriacă ecologistă Sarah Wiener.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wiener a propus ca proiectul să fie retrimis comisiei de mediu spre revizuire, însă propunerea i-a fost respinsă cu 324 de voturi contra 292.

Aceasta a fost responsabila cu dosarul din partea comisiei de mediu din Parlamentul European.

Pesticide în agricultură

 Verzii și alte partide de stânga au votat împotriva formei finale

Verzii și alte partide de stânga au votat în cele din urmă împotriva formei finale a proiectului de lege. Se pare că o campanie concertată a Partidului Popular European și a altor grupuri de dreapta îi schimbaseră numeroase prevederi.

Pentru ca proiectul să poată deveni lege, e obligatoriu ca PE să adopte o poziție, pe baza căreia să înceapă negocieri cu Consiliul UE, care reprezintă guvernele.

Proiectul, propus de Comisie în iulie 2022, urmărea să înjumătățească utilizarea și pericolul pesticidelor chimice în UE.

Utilizarea de pesticide în agricultură provoacă cancer și alte boli

Măsura ar fi ajutat la limitarea cazurilor de cancer și de alte boli, precum Parkinson. De asemenea, ar fi luptat și cu degradarea mediului, inclusiv declinul insectelor polenizatoare, fără de care nu se pot crește recolte.

Propunerea inițială a Comisiei a fost denunțată de asociații de lobby ale fermierilor, respectiv industriei agricole. De partea lor au fost și parlamentari conservatori, pe motiv că ar afecta productivitatea agricolă și competitivitatea agricultorilor din UE.

Inițiativa prevedea reducerea în fiecare țară la jumătate a cantității de pesticide, indiferent de nivelul respectivei țări. Printre principalele probleme invocate se numără lipsa asigurării unei alternative viabile, cum ar fi biopesticidele. Acestea sunt la fel de eficiente, accesibile ca preț și disponibile pe scară largă.

Ar fi fost garantat un echilibru între protecția mediului și necesitățile producției agricole.

articol sustinut