Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată cu fonduri europene. Proiectul care va salva agricultura

Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată cu fonduri europene. Proiectul care va salva agricultura Sursa Foto: Arhiva EVZ

Planul unui canal de irigații de mari dimensiuni nu este o noutate în România. Din păcate însă, proiectul a fost blocat timp de zeci de ani, însă acum situația se schimbă. Uniunea Europeană urmează să finanțeze „proiectul lui Ceaușescu”, extrem de necesar pentru agricultura românească.

Nicolae Ceaușescu este recunoscut pentru investițiile masive în agricultură și industrie. Pe lângă toate proiectele realizate, acesta avea în plan și un canal de irigații Siret-Bărăgan.

Ministrul Agriculturii a precizat recent că lucrările vor începe în luna martie 2024

În 1985 s-a dat startul lucrărilor la cea mai importantă investiție din domeniul irigațiilor. Planul prevedea unirea printr-un canal a barajului de la Călimănești, Vrancea, cu Lacul Dridu, lalomița, la nord de București.

În cadrul emisiunii „Probleme la zi”, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a adus clarificări cu privire la noul proiect. Acesta a menționat existența unui plan de investiții de 100 de milioane de euro, special pentru irigații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul lui Nicolae Ceaușescu a fost abandonat după 1989

Lipsa unei infrastructuri puternice de irigații le pune mari dificultăți agricultorilor. Din cauza secetei, aceștia s-au plâns că le-au fost afectate culturile. Mai mult decât atât, lipsa apei din pământ va duce la o abandonare a suprafețelor agricole.

Un alt beneficiu important al viitorului canal este protejarea comunităților în fața inundațiilor, precum cele întâmplate în 2005 și 2014. Canalul ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apă din bazinul Siretului, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi preluați de Acumularea Călimănești.

Agricultura românească, prin canalul Siret-Bărăgan

Canalul Siret-Bărăgan ar proteja peste 250 de kilometri de diguri de pe malurile Siretului

Canalul Siret-Bărăgan, cu o lungime de 200 de kilometri, era planul lui Ceauşescu pentru a ajuta agricultura românească. Secetele constante au împiedicat deseori planurile agricultorilor, iar în 1986 proiectul a fost oprit. După Revoluție și dispariția lui Nicolae Ceaușescu, proiectul a fost abandonat.

Potrivit datelor tehnice, traseul ar urma să fie între acumularea Călimănești de pe Siret (Vrancea) și Lacul Dridu, situat la nord de București, pe râul Ialomița. Cu o adâncime de şapte metri, canalul ar iriga aproape 700.000 de hectare.

Construcția Canalului Siret-Bărăgan ar urma să fie de un real ajutor pentru agricultorii din zonă. Județele Ialomița, Brăila, dar și Buzău vor putea fi alimentate cu apa necesară lucrărilor agricole. Costurile energiei pentru a aduce apa din Dunăre ar fi evitate în acest mod.

În anul 2012 se estima că pentru realizarea acestui proiect ar fi nevoie de o investiţie de 3,5 miliarde de euro. Finalizarea sa estima că ar fi putut asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României.

Nicolae Ceaușescu, agricultură