Salariul minim în construcții și agricultură. Ciolacu a ajuns la un acord cu sindicatele și patronatele

Salariul minim în construcții și agricultură. Ciolacu a ajuns la un acord cu sindicatele și patronatele Sursa: Arhiva EVZ

Salariul minim în construcții și agricultură va fi stabilit de Guvern după ce premierul Marcel Ciolacu a ajuns la un acord cu sindicatele. Proiectul de act normativ urmează să intre în ședință, spre aprobare, iar premierul dă asigurări că nici un lucrător nu va pierde bani.

Salariul minim în construcții a fost stabilit în urma discuțiilor dintre premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Valoarea acestuia a fost stabilită la de 4.582 de lei. De asemenea, tot în urma acestei întrevederi, au fost negociate și salariile minime în agricultură și în industria alimentară. În acest caz este vorba despre suma de 3.436 de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul este pregătit să adopte ordonanţa de urgenţă referitoare la salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară. Premierul a declarat că nimeni nu va pierde nici un leu la net după adoptarea noului act normativ. El a spus că actualele valori din salariul minim garantează acest lucru.

„Am convenit astăzi, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaţilor, aceea că în urma introducerii contribuţiei pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a transmis premierul Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News
Guvernul României

Marcel Ciolacu la Guvern Sursa foto: gov.ro

Salariul minim în construcții va intra în Guvern

În acest context, Marcel Ciolacu le-a mulţumit patronatelor pentru că au înţeles „importanţa acestui moment”. De asemenea, a apreciat suportul acordat de sindicate Guvernului pe care îl conduce. El a precizat că reprezentanții sindicatelor au contribuit la stabilirea noilor valori pentru salariul minim în construcții și agricultură. Astfel, premierul a precizat că odată cu legile austerității, „pachetul fiscal-bugetar”, vor fi introduse și noile valori ale salariului minim.

„Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. În acest fel, odată cu promulgarea de către preşedintele României a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate şi aceste prevederi importante care protejează veniturile tuturor salariaţilor din construcţii şi agricultură", a menţionat premierul.

Cât se cîștigă în prezent, în construcții

În prezent, salariul brut în construcții este de 4.000 lei. Lucrătorii din acest domeniu nu plătesc și contribuții la sănătare, iar salariul net încasat este de 3.150 lei. Inițiat, Guvernul a dorit să majoreze valoarea salariului minim în construcții la 4.500 de lei brut. A decis să retragă actul normativ după ce, din calcule, a reieșit că unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate.

Sindicaliștii au arătat că la salariul minim în construcții, brut, de 4.500 lei, după plata contribuțiilor la sănătate, netul scade cu 56 lei, la 3.094 lei.

În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut era de 3.000 lei. Dar de la 1 octombrie, valoarea acestuia a fost majorată la 3.300 lei, la fel ca salariul minim brut pe țară. Dacă se reintroduc și contribuții la sănătate, la un salariu de 3.300 lei, salariații ar pierde 94 de lei, la net.