Un român și un irlandez urmează să fie judecați în Marea Britanie, în cazul „Camionului Morții”.

Celor doi li se aduc acuzați de omor prin imprudență și complicitate la trecerea frauduloasă a graniței.

La începutul acestui an, șoferul camionului frigorific în care au fost descoperite, pe 23 octombrie 2019, în Essex (Anglia), cadavrele a 39 de cetăţeni vietnamezi, s-a declarat vinovat de practici de imigraţie ilegală.

În ianuarie, nord-irlandezul Maurice Robinson, 25 de ani, a compărut, prin intermediul unei videoconferinţe de la închisoarea de maximă securitate Belmarsh, în faţa tribunalului penal Old Bailey, din Londra.

El este acuzat de 39 de omucideri şi de alte infracţiuni pentru implicarea sa în tragicul eveniment.

Bărbatul conducea camionul descoperit într-un complex industrial din localitatea engleză Grays, cu corpurile fără viaţă a 31 de bărbaţi şi a 8 femei, toţi provenind din diferite regiuni din Vietnam, între care se numără zece adolescenţi.

Camionul a fost localizat la puţin timp după ce a ajuns în ţară cu feribotul din portul belgian Zeebrugge.

În faţa instanţei londoneze, Robinson a recunoscut că a conspirat pentru a ajuta la activităţi ilegale de imigraţie între 1 mai 2008 şi 24 octombrie 2019.

De asemenea, s-a declarat vinovat pentru achiziţionarea de „bunuri, produs al activităţilor infracţionale”, în acest caz, bani, în respectivul interval.

Johnson și Merkel, „şocați” de descoperirea a 39 de cadavre

„Ştim că are loc acest gen de trafic. Toţi aceşti traficanţi de fiinţe umane trebuie vânaţi şi aduşi în faţa instanţei”, a declarat Johnson în faţa legislatorilor britanici.

„E greu să ne închipuim ce au trăit membrii serviciilor de urgenţă când li s-a cerut să deschidă containerul şi să constate această crimă înfiorătoare”, a adăugat Johnson.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a făcut cunoscut miercuri că Angela Merkel a fost „profund şocată” de tragedia din Essex şi a transmis condoleanţele cancelarei rudelor celor dispăruţi. El a asigurat totodată autorităţile britanice că Berlinul va acorda toată asistenţa necesară pentru identificarea vinovaţilor şi a susţinătorilor lor.