Românii, victimele unei noi escrocherii. Ce este frauda de tip „phone number spoofing”

Românii, victimele unei noi escrocherii. Ce este frauda de tip „phone number spoofing” Este posibil ca telefonul dvs. să vă asculte în secret. Sursa: arhiva EVZ

U n nou tip de înșelătorie face victime în rândul românilor. Poliția avertizează populația să nu dea curs solicitărilor venite, prin telefon, de la indivizi care se pretind angajați ai unor bănci comerciale. Oamenii sunt sunați de escroci care le cer să-și transfere banii din conturile personale, în altele, sub pretextul unor atacuri cibernetice.

Poliția avertizează populația să nu dea curs solicitărilor telefonice, venite din partea unor așa-ziși funcționari bancari care le propun să-și transfere banii din conturile personale în altele. Autoritățile avertizează că este vorba despre un nou tip de înșelătorie menită să le golească conturile bancare.

Conform poliției, victimele sunt sunate de indivizi care pretind că sunt angajaţi ai băncilor comerciale şi le solicită să îşi transfere banii din contul personal către altele. Aceștia invocă faptul că există riscul unor unor atacuri cibernetice, iar acest transfer reprezintă o măsură de precauție. În fapt, cei care dau curs solicitării își pierd banii, trimițându-i de bună voie în conturile escrocilor.

Drept urmare, Poliția recomandă cetățenilor să nu dea curs solicitărilor telefonice și să nu acceseze eventuale linkuri sau atașamente transmise. Până în prezent, poliţiştii din România susțin că nu au primit sesizări cu privire la astfel de infracțiuni, însă recomandă românilor să fie precauți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie. Până în prezent, Poliţia Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa şi preveni cetăţenii”, a transmis poliția.

Cum acționează escrocii pentru a-și păcăli victimele

Acest tip de fraudă a fost semnalată la nivel european, mai mulți cetățeni picând în plasa escrocilor. Poliția Română a fost informată de omologii europeni cu privire la o nouă campanie de fraude online. Mai multe cazuri au fost sesizate, de câteva luni, în Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia.

„Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi”, se arată într-un comunicat transmis de Poliția Română.

Potrivit sursei citate, astfel, escrocii conving victimele, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de ei, deschise la aceeași bancă. Ulterior, sumele sunt transferate mai departe și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării infractorilor.

„Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de «phone number spoofing»”, se mai arată în comunicatul Poliției Române.