Poliția avertizează: Atenție la citațiile pe care le primiți! Escrocii cibernetici atacă din nou

Poliția avertizează: Atenție la citațiile pe care le primiți! Escrocii cibernetici atacă din nou

Poliția Română avertizează cetățenii în legătură cu o nouă modalitate de fraudă cibernetică, prin intermediul unor citații false primite pe e-mail.

Cetățenii sunt îndemnați să fie atenți la citațiile pe care le primesc de la poliție, există riscul să fie false. S-a constatat că au fost trimise o serie de citații, prin e-mail, care poartă sigla și înscrisul Ministerului Afacerilor Interne și par a fi trimise din partea Inspectoratului General al Poliției Române sau Europol.

„În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele link-uri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online ”, se arată în comunicatul publicat pe Facebook.

Prin înșelăciunile cibernetice, cunoscute ca „phishing”, hackerii încearcă să obțină date confidențiale, folosindu-se de identitatea unei persoane sau a unei instituții.

Ce poți face dacă ai fost victima unui astfel de atac

Aceste metode de fraudă se bazează pe obținerea tuturor informațiilor personale: în special cele de pe card, necesare efectuării unei plăți online. Cei vizați trebuie să fie vigilenți, să nu își dea niciodată datele cardului și să nu acceseze link-uri sau fișiere atașate din e-mail-uri nesolicitate sau din social media, aceasta este prima regulă de siguranță, a precizat Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring and Prevention în cadrul ING Bank România.

● Anunță imediat banca și raportează problema în scopul blocării cardului; ● Depune o plângere la Poliția Română, pe https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau la cea mai apropiată secție de poliție; ● Contactează echipa de customer success OLX și trimite-le linkul paginii false pe contact@olx.ro, pentru a-l bloca de urgență; ● Blochează numărul de telefon al atacatorului.

Înșelăciune prin SMS, un alt tip de fraudă

O altă metodă nouă de fraudă circulă zilele acestea, prin intermediul SMS-urilor. Toți cei care au cont la Banca Transilvania trebuie să fie atenți și să nu bage în seamă unele mesaje.

Mai multe persoane au primit zilele acestea mesaje prin care li se cerea să-și deblocheze cardurile de debit de la Banca Transilvania. Clienții acestei bănci primeau prin intermediul SMS-urilor un link ce-i redirecționa către introducerea unor date personale și a unor date de pe carduri. Totul era o înșelăciune inventată de hackeri.

Oamenii se trezeau cu bani și informații personale furate. Clienții nu trebuie să introducă date confidențiale, cum ar fi codul PIN al cardului. „Într-adevăr este vorba despre o tentativă de fraudă, noi nu vom cere niciodată datele personale ale cardului prin e-mail, SMS sau orice formă de mesaj în social media”, au transmis, în mediul online, reprezentanții BT.

Ne puteți urmări și pe Google News