22 decembrie 1989 ora 12:09 - ultimul zbor prezidențial
- Florian Olteanu
- 22 decembrie 2024, 09:48
22 decembrie 1989 ora 12.09 - ultimul zbor prezidențial. Nicolae Ceaușescu părăsea sediul puterii politice, clădirea Comitetului Central al PCR.
Ziua de 22 decembrie 1989 debuta nefast pentru Ceaușescu. În clădirea CC al PCR, Ceaușescu era înconjurat de apropiații din serviciile de pază și câțiva demnitari.
22 decembrie 1989 - preliminariile decolării
La 22 decembrie 1989, Ceaușescu era depășit de evenimente. Pe 21 decembrie, fusese fluierat de cei convocați la mitingul ordonat chiar de el. Nu a mai părăsit clădirea în noaptea aceea. A fost o noapte a represiunii, oamenii de pe străzi au fost împușcați. TAB-urile au încercat să străpungă baricada de la Intercontinental. Au fost morți, răniți și oameni arestați. La Jilava și alte închisori ale Capitalei au fost veritabile drame.
În dimineața de 22 decembrie 1989, Ceaușescu a avut o ultimă ședință. Vasile Milea, Ministrul Apărării s-ar fi sinucis. Cel puțin, TVR așa a transmis. Martorii oculari spun că Nicolae Ceaușescu a încercat să mai iasă cu o portavoce în balcon. A fost fluierat și piața s-a inflamant. El era în interior, deci mulțimea îl voia.
Atunci, generalul Stănculescu și alți ofițeri superiori decid evacuarea Ceaușeștilor. S-au demontat câteva antene de pe sediul CC al PCR pentru ca elicopterul să aterizeze. Nu era o pistă de heliport dar plafonul putea susține un elicopter. Niciodată, Ceaușescu nu decolase de acolo cu elicopterul.
22 decembrie 1989 - ora 12.09
La 22 decembrie 1989, comandorul Vasile Maluțan este la CC al PCR cu un elicopter Dauphin SA-365. Numărul de înmatriculare era 203. Elicopterul a decolat cu 8 persoane la bord, din care doi erau membri ai echipajului. Vasile Maluțan era un as al pilotajului. La ora 12.09, elicopterul se ridica greu. Printr-o manevră iscusită, elicopterul se desprinde plonjează controlat în gol pentru a avea portanța necesară apoi se ridică la altitudinea de croazieră.
Mulțimea intrase deja în CC al PCR. Ba chiar, unii martori oculari spun că revoluționarii ajunseseră pe plafonul CC al PCR când elicopterul se ridica. Manea Mănescu, Emil Bobu îi urmau pe Ceaușești. Mai erau cele două gărzi de corp ale celor doi și, evident, pilotul și copilotul.
CC al PCR este devalizat
Pe 22 decembrie 1989, în CC al PCR, domnește haosul. Dispar banii pentru plata diplomaților, circa un milion de dolari. Șeful Guvernului Constantin Dăscălescu se ascunsese într-o toaletă. Ofițerii de Securitate care nu mai făcuseră față valului de manifestanți încercau să-și găsească locul.
Revoluția era la apogeu. Zburau documente, portrete, unii visau să facă Guverne. Două ore mai târziu, la TVR, ajungeau mai mulți revoluționari. Ceaușescu va fi curând abandonat lângă Titu de piloții care spuneau că riscau să fie doborâți fiindcă elicopterul era interceptat pe radare. Odiseea lui Ceaușescu de după ora 12.09 este o poveste distinctă însă.