Evenimentul Zilei > Social > Românii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată
Românii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată

Românii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată

Medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti Covid-19, a explicat, duminică, cum se va desfăşura vaccinarea populaţiei în România, în funcţie de grupele de priorităţi.

Valeriu Gheorghiţă şi-a reiterat estimarea conform căreia primele doze de vaccin vor ajunge în ţara noastră la sfârşitul lunii viitoare.

„Dacă până acum am asistat aproape neputincioşi la evoluţia acestei pandemii, acum se pare că, prin apariţia acestor vaccinuri, putem să recăpătăm controlul asupra vieţilor noastre. Foarte probabil, până la finele anului cel puţin un vaccin va îndeplini criteriile de siguranţă, de siguranţă şi eficacitate”, a declarat medicul pentru Antena3.

„Cererea depăşeşte, în prezent, cu mult, capaciatea de producţie. În momentul în care se va scala această capacitate de producţie, disponibilitatea acestor vaccinuri va creşte şi vom putea atinge imunizarea tuturor categoriilor de populaţie (…) Există Registrul Naţional electronic al Vaccinărilor, în care va fi introdusă fiecare persoană vaccinată”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Pentru evaluarea eficienţei vaccinului, se va face o supraveghere de lungă durată. Când o persoană va fi diagnosticată cu Covid-19, prima întrebare va fi dacă a fost sau nu vaccinată (…) Date din studiile clinice de fază 3 arată o eficacitate de 90-95 la sută, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane, cel puţin, sunt protejate faţă de îmbolnăvirea cu Covid-19, a mai  menţionat medicul.

Fiecare persoană, programată pe o platformă unică

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a făcut precizări și despre eventualitatea situației în care cineva va încerca să „se bage în față” pentru vaccin.

„Noi creăm mecanismele care să facă aproape imposibil acest lucru. În vederea vaccinării, fiecare persoană va fi programată pe o platformă unică, accesibilă tuturor. Ne dorim această transparenţă în care, în funcţie de etapa de vaccinare în care ne aflăm, vor fi listate categoriile de persoane care desfăşoară diverse activităţi: sistemul medical, sistemul de asistenţă socială, persoane vulnerabile,  angajaţi în servicii esenţiale etc”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE