Evenimentul Zilei > Social > Românii se pregătesc pentru primele doze de vaccin anti-COVID-19. Ultimele informații
Românii se pregătesc pentru primele doze de vaccin anti-COVID-19. Ultimele informații

Românii se pregătesc pentru primele doze de vaccin anti-COVID-19. Ultimele informații

Campania de vaccinare națională anti-COVID-19 începe să prindă contur, odată cu desemnarea primelor centre de vaccinare în Capitală și demararea campaniei de informare privind vaccinarea.

Odată cu debutul campaniei de informare privind vaccinarea și desemnarea centrelor de vaccinare, a demarat o erapă inclusă în planificarea campaniei de vaccinare națională. În București vor exista 40 de centre de vaccinare, amplasate în cele mai mari unități medicale. Primele doze de vaccin COVID-19 vor ajunge în România în luna ianuarie 2021 și vor fi distribuite cadrelor medicale din prima linie. Până la finalul anului, centrele trebuie să fie gata, anunță autoritățișe.

Momentan au fost stabilite punctele în care se vor deschide cele 40 de centre speciale, și cât de curând vor demara pregătirile pentru amenajarea acestora. Centrele vor programa la vaccinare exclusiv cadrele medicale din unitățile non-COVID. Cadrele medicale care lucrează în unității specializate COVID se vor vaccina în unitățile în care lucrează. Populația generală ar urmă să se vaccineze cel mai devreme anul viitor, în luna aprilie.

13 milioane de români se vor vaccina în prima jumătate a lui 2021

Potrivit strategiei de vaccinare aprobate de autorități, în primele 6 luni ale anului viitor, ar urma să se imunizeze 13 milioane de persoane. Potrivit reprezentanților campaniei de vaccinare națională, această cifră este o garanție a faptului că cel ,mai probabil vom reveni la normalitate în vara lui 2021.

În repetate rânduri, epidemiologii au avertizat că trebuie să se vaccineze un procent de 70-80% din populație pentru a scăpa de pandemie, altfel va persista încă doi sau trei ani. La momentul actual, medicii de familie estimează că doar 20-30% din populație este pregătită și acceptă să se vaccineze.

România a contractat 11 milioane de vaccinuri

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, a oferit mai multe detalii despre planificarea campaniei: „La sfârșit de prima săptămână sau începutul celei de-a două săptămâni din luna ianuarie vom avea prima tranșă de vaccinuri de la o companie care va primi aprobare. Cel mai probabil vom vorbi de compania BioNTech. Este obligatoriu să fim pregătiți cu centrele de vaccinare, cel puțin cele destinate personalului medical.

În momentul de față am identificat toate spitalele și unitățile sanitare în care se vor organiza aceste centre. 11 milioane de vaccinuri este cantitatea contractată de România în cadrul acelui contract încheiat cu Comisia Europeană. Dacă vom avea nevoie de mai multe doze, cu siguranță se pot solicita mai multe doze.” a declarat medicul pentru Antena3.