Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii din Ungaria au o mare nemulțumire. Chinul prin care sunt nevoiți să treacă zi de zi
Românii din Ungaria au o mare nemulțumire. Chinul prin care sunt nevoiți să treacă zi de zi

Românii din Ungaria au o mare nemulțumire. Chinul prin care sunt nevoiți să treacă zi de zi

Românii care locuiesc în Ungaria, dar muncesc în țara natală au de așteptat ore în șir la vamă și pierd timpul zi de zi.

Românii care locuiesc în Ungaria, dar muncesc în țara noastră, au o mare problemă. Ei trebuie să aștepte foarte mult timp la graniță, atunci când fac tranzitul spre România. Ei așteaptă aplicarea unei legi care le-ar veni în ajutor. Este vorba despre o bandă specială de circulație, rezervată navetiștilor.

Cel puțin 3.000 de români locuiesc în Ungaria, în apropiere de Borș. Peste 500 dintre lucrează în țară, ceea ce înseamnă că trebuie să treacă de controlul de la frontieră de două ori pe zi, conform Digi 24.

Românii din Ungaria, nemulțumiți

„Se stă câte o oră, oră și jumătate, chiar și două. Oameni cu copii în mașină, e foarte complicat. Am văzut o femeie care pur și simplu plângea în mașină, cu copilul, e foarte greu. Cineva trebuie să se gândească la noi”. A spus pentru sursa citată Ovidiu Lazăr, un român rezident în Ungaria.

„Ne gândim cu groază că din 8 februarie probabil vor reîncepe școlile și acest lucru va duce la o aglomerare și mai accentuată”, a spus și Cristian Vereș pentru sursa citată.

Din acest an, la venirea din Ungaria, românii să aibă alocată o bandă specială în punctele de trecere a frontierei. Legea a fost inițiată de un deputat UDMR. Și a fost promulgată de președinte în septembrie 2020, însă normele de aplicare nu au fost nici acum elaborate.

„Trebuie fluidizare și acest lucru trebuie să îl rezolve statul”

„Nu înțeleg de ce se amână această problematică, am o nemulțumire clară, pentru că legea este promulgată și ar fi trebuit să aibă normele de aplicare în 90 de zile, la sfârșitul anului trecut. Trebuie fluidizare și acest lucru trebuie să îl rezolve statul, nu accidental un polițist de frontieră sau altul”, a spus Szabo Odon, cel care a inițiat această lege.

„Poliția de frontieră a făcut toate demersurile necesare pentru facilitarea trecerii frontierei de către lucrătorii transfrontalieri, urmând ca după emiterea normelor de aplicare să se procedeze la implementarea controlului efectiv”, a afirmat Laura Bondar, comisar-șef la ITPF Oradea.