Evenimentul ZileiSocialRomânii din Italia, sfătuiți să își „uite” cetățenia dacă vor să se angajeze

Românii din Italia, sfătuiți să își „uite” cetățenia dacă vor să se angajeze

Românii din Italia, sfătuiți să își „uite” cetățenia dacă vor să se angajeze
Președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS din Torino, Elisabeta Burduja Cioată, spune că există rasism în Italia, chiar dacă „nu ți-l arată”.

„Fetița mea cea mare a terminat facultatea la Torino și mi-a spus că nu vrea să își scrie cetățenia pe C.V. M-au anunțat să nu o mai scriu pentru că dacă se uită că ești româncă ți-l anulează”, a declarat, pentru RFI România, președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS din Torino, Elisabeta Burduja Cioată.

Întrebată dacă există rasism în Italia, aceasta a răspuns: „Da. Există, chiar dacă nu ți-l arată sau verbal îți spun ca nu este”.

Pe de altă parte, aceasta a susținut că românii pleacă din țară din motive economice și că cei care se reîntorc nu pot să se reintegreze într-o „țară care, poate, nu a ajuns la standare europene”.

Elisabeta Burduja Cioată a plecat în Italia, în 2002. Stabilită la Torino, a fondat Centrul de Cultură Italo-Românească APS, unde se organizează cursuri de limba română sau de cultură și civilizație românească. Cei 18 voluntari, atât români, cât și italieni, fac costume populare, predau dansuri sau fac lecții în limbile română și italiană, fără niciun ajutor.

În Torino trăiesc peste o sută de mii de români.


Accesează: