O nouă lege pentru proprietarii de animalele de companie. Proiectul e în dezbatere la Parlament

O nouă lege pentru proprietarii de animalele de companie. Proiectul e în dezbatere la Parlament Sursa: EVZ

După sentința de la Timișoara, care spunea că proprietarii de animale de companie din România trebuie să aibă acordul tuturor vecinilor pentru a le putea ține la bloc, o nouă lege vine să schimbe starea de lucruri actuală. Proiectul se află deja în dezbaterea Parlamentului.

Un nou proiect de lege depus în Parlament le-ar putea da românilor care au animale de companie posibilitatea de a-și lua patrupele cu ei când se deplasează cu mijloacele de transport în comun sau când merg în instituțiile publice. Inițiatorii proiectelui au spus că aceste prevedere ar putea să îmbunătățească imaginea statului în ochii cetățenilor.

Consiliul Județean Ilfov este prima instituție publică din România care i-a lăsat pe stăpânii de animale de companie să vină cu ele la birou. Cei care au depus acest proiect de lege au cerut ca animele de companie să fie acceptate în toate instituțiile statului.„ „Ce ne dorim este să nu mai vedem animale în afara instituțiilor, să nu aștepte în soare sau în frig stăpânul care are de rezolvat o problemă”, George Tuță, inițiatorul proiectului de lege.

Care sunt regulile pe care posesorii de animale de companie trebuie să le respecte

În cazul în care acest proiect de lege va fi adoptat, pisicile trebuie să fie transportate în cuști speciale, iar câinii să fie ținuți în lesă, potrivit Digi24.. Este important de precizat că în cazul deținerii de animale de companie într-un bloc de locuințe legea nu este foarte clară. Deciziile de acest gen se iau, de cel mai multe ori, la nivel local. Majoritatea hotărârilor de consiliu local prevăd că animalele de companie nu trebuie să deranjeze vecinii, dar nu sunt date și mai multe detalii privind acestd deranj.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Curtea de Apel din Timișoara a emis o sentință definitivă, în 2021 care prevedere ca toți proprietarii care vor să dețină animale de companie la bloc să aibă acordul tututor vecinilor. Această decizie poate fi folosită ca și precent pentru că Legislația din România nu este foarte clară. Totul a pornit de la o femeie din acest oraș care a considerat că acordul vecinilor pentru a deține o pisică sau un câine îți încalcă dreptul la proprietate privată.