Adio câini și pisici la bloc! O sentință definitivă dă o lovitură dură proprietarilor de animale de companie

Adio câini și pisici la bloc! O sentință definitivă dă o lovitură dură proprietarilor de animale de companie sursa foto. EVZ

Românii care locuiesc la bloc și au animale de companie ar putea ajunge să fie dați în judecată de vecini. O sentință a Curții de Apel Timișoara poate fi folosită ca precedent pentru viitoarele procese din România.

În România, nu există o legislație foarte clară care să reglementeze deținerea animalelor de companie într-un bloc de locuințe. În general, astfel de decizii se iau la nivel local. Majoritatea hotărârilor de consiliu local prevăd că animalele de companie nu trebuie să deranjeze vecinii, dar nu detaliază acest aspect.

De asemenea, aceste hotărâri permit Asociațiilor de Proprietari să perceapă o taxă proprietarilor de animale de companie. Mai exact aceștia pot plăti mai mult la întreținere. Nici cuantumul acestei taxe nu este reglementat și este lăsat la latitudinea Asociațiilor de Proprietari.

Sentință definitivă

O sentință definitivă pronunțată în 2021 de Curtea de Apel din Timișoara prevede însă că proprietarii de animale de companie, care stau la bloc, trebuie să aibă acordul vecinilor dacă vor să țină în apartament un câine sau o pisică. Pentru că legislația română nu este clară, această sentință poate fi folosită ca și precedent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul a pornit de la un caz din Timișoara. O femeie a contestat în instanță o decizie a Consiliului Local care prevederea că acordul vecinilor era obligatoriu pentru proprietarii de animale de companie care stau la bloc. Femeia a considerat că această hotărâre încalcă dreptul la proprietate privată, iar inițial Tribunalul din Timișoara i-a dat dreptate. Autoritățile au contestat sentința, iar Curtea de Apel a decis că hotărârea Consiliului Local trebuie aplicată. Sentința este definitivă.

S-a creat un precedent

Această decizie a instanței poate fi citată acum ca și precedent în orice proces din România care vizează deținerea de animale de companie la bloc. Mai exact, chiar dacă în județul în care locuiți nu există o dispoziție care să prevadă acordul vecinilor pentru animalele de companie, aceștia vă pot da în judecată și se pot folosi de această sentință. Mai exact ați putea fi obligați să le cereți acordul dacă aveți un câine sau o pisică, potrivit digi24.ro.