Adio, animale la bloc. Trebuie să ai acordul vecinilor

Adio, animale la bloc. Trebuie să ai acordul vecinilor sursa foto. EVZ

O decizie definitivă a Curtii de Apel Timişoara, care au menţinut o hotărâre a Consiliui Local din 2007, stipulează că cei care vor să deţină animale de companie şi locuiesc la bloc trebuie să obţină acordul vecinilor.

Magistrații au pronunţat sentinţa finală într-un dosar în care o femeie, susţinută de o asociaţie de protecţie a animalelor, a cerut anularea hotărârii de Consiliu Local care prevede că, pentru deţinerea unui animal de companie într-unapartament de bloc, e nevoie de acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, şi acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe.

Potrivit femeii care a contestat hotarârea Consiliului Local: „condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate.

Dreptul de folosinţă şi de dispoziţie poate fi limitat numai prin lege, de unde rezultă că limitarea din litigiu de faţă, făcută printr-un act administrativ autorităţii locale, este o limitare nelegală. De asemenea, orice proprietar are dreptul de a folosi apartamentul proprietatea exclusivă, precum şi cotele părţi care se află în proprietatea comună indiviză, fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Tribunal - da, la Curtea de Apel - ba

În primă instanță, Tribunalul Timiş a admis cererea anulând prevederile care îi obligă pe proprietarii de animale de companie să obţină acordul vecinilor, însă sentinţa a fost atacată cu apel.

Magistrații de la Curtea de Apel Timișoara au decis menţinerea hotărârii, arătând că „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”.

Judecătorii au mai stabilit că, prin hotărârea adoptată, Consiliul Local Timişoara nu a comis un abuz de reglementare prin stabilirea unor norme care exced competențelor sale legale, notează perol.ro.

Teama cea mare a iubitorilor de animale de companie

Iubitorii de animale se tem acum că s-a deschis o Cutie a Pandorei. Instanțele din toată țara au acum model de hotărâre și odată ce precedentul există ne putem aștepta ca multe dintre localitățile din România să ia „exemplul” de la Timișoara în această sensibilă speță.