Traficul cu animale de companie. Măsuri ale Parlamentului European

Traficul cu animale de companie. Măsuri ale Parlamentului European

Pentru protecția bunăstării animalelor, a stăpânilor acestora și a sănătății publice, PE solicită un plan de acțiune la nivelul UE pentru a stopa comerțul ilegal cu animale de companie

Cu 607 de voturi pentru, 3 împotrivă și 19 abțineri, deputații au adoptat, miercuri, o rezoluție prin care sunt solicitate măsuri împotriva comerțului ilegal care cauzează suferință animalelor de companie, facilitează răspândirea bolilor și generează venituri importate pentru criminalitatea organizată internațională.

Printre măsurile cerute de deputați se regăsesc: un sistem obligatoriu pentru înregistrarea câinilor și pisicilor în UE, o definiție la nivel european a unităților de creștere de mari dimensiuni, cunoscute sub denumirea de „fabrici de căței”, o mai bună aplicare a legislației în vigoare și sancțiuni mai dure, încurajarea cetățenilor să adopte, mai degrabă decât să cumpere, animale de companie

Se estimează că 46.000 de câini sunt tranzacționați între țările UE în fiecare lună, majoritatea fără a fi înregistrați, arată Parlamentul European. Crescătorii comerciali abuzează de legislația UE (Regulamentul UE nr. 576/2014) destinată circulației necomerciale a animalelor de companie. Dimeniunea reală a animalelor tranzacționate este dificil de estimat, apreciază eurodeputații. Traficul cu animale de companie este unul deosebit de rentabil și extrem de răspândit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Interpol, traficul legat de animalele sălbatice și de companie este al treilea trafic internațional ca amploare, după traficul de arme și de droguri. Este, evident, și o sursă de finanțare pentru crima organizată pe mapamond.