Liber la pelerinaje. Arafat a pierdut la Curtea de Apel. Decizia poate da peste cap planurile autorităților
- Ionel Sclavone
- 14 decembrie 2020, 19:16
O instanță a Curții de Apel București a permis credincioșilor să meargă în pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu, anulând hotărârea Consiliului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care interzicea acest lucru.
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât anularea hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată la începutul lunii octombrie, care interzicea credincioşilor să participe la pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu.
Această decizie a fost adoptată de autorități la începutul lunii octombrie în scopul limitării extinderii cazurilor de infecții cu noul coronavirus. Decizia magistraților de la Curtea de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Judecătorii au admis o acțiune formulate de Mihaela Meucă, care a dat în judecată Guvernul, Ministerul de Interne și CNSU, cerând anularea acestei hotărâri.
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acţiunea faţă de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acţiunea faţă de pârâtul CNSU. Anulează art. 2 din Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU”, se arată în decizia adoptată de magistrați.
Hotărârea CNSU
Hotărârea CNSU la care se face referire stabilește, la articolul 2 că organizarea evenimentelor religioase este permisă doar cu participarea enoriașilor din localitățile respective.
„Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi”, se arată în hotărârea CNSU.
Această prevedere legislativă a fost inițiată la recomandarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență care a anunțat-o ca măsură menită să reducă numărul de pelerini participanți la evenimente precum cele de la Iași, prilejuit de Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, de la București – de Sf. Dimitrie cel Nou, sau de la Constanța, prilejuit de Sărbătoarea Sf. Andrei.
„Organizarea sărbătorilor religioase (...) este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă”, explica, la vremea respectivă, Raed Arafat.