Închisoare de până la 15 ani pentru cei care înșeală statul. Guvernul vrea să oprească evaziunea pe TVA
- Ionel Sclavone
- 15 februarie 2023, 08:21
Guvernul propune pedepse cu închisoarea pentru întocmirea și depunerea unor documente false cu privire la TVA. Un proiect de lege se va afla pe ordinea de zi a ședinței Executivului programată pentru miercuri, 15 februarie. Inițiativa legislativă are drept obiectiv combaterea evaziunii în domeniul TVA.
Un proiect de legea aflat pe masa Guvernului, propune pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani pentru cei care elaborează și depun documente false în domeniul TVA. Este o noutate fiscală care are drept obiectiv combaterea evaziunii fiscale în domeniul TVA. Practic, este vorba despre un proiect de lege care, ulterior, va fi transmis către Parlament pentru dezbatere și adoptare.
Conform documentului care va fi adoptat în ședința de Guvern, va constitui infracțiune si se va pedepsi cu închisoare de la 7 la 15 ani, dar și interzicerea exercitării unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10 milioane de euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii Europene. Proiectul de act normativ face referire la următoarele acțiuni:
Utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
Nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
Prezentarea de declarații incorecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.
Mai multe reglementări în domeniul TVA introduse
În 2022 au fost introduse mai multe reglementări noi în materie de TVA, acestea fiind importante pentru activitatea companiilor. Astfel, obligativitatea depunerii declarațiilor informative 392A, 392B și 393 a fost suspendată și în 2023, conform OUG 168/2022. Firmele mai scapă încă un an de depunerea celor trei declarații din domeniul TVA-ului, reluarea depunerii urmând să fie în 2024.
Taxarea inversă a fost prelungită pentru opt operațiuni, măsura de simplificare în domeniul TVA-ului urmând să rămână valabilă pentru respectivele operațiuni până la finele anului 2026, conform OUG 85/2022.
TVA-ul a crescut, de la 1 ianuarie, în cazul băuturilor îndulcite și aromatizate, de la 9% la 19%, iar în cazul cazării turistice și serviciilor de restaurant și catering - de la 5% la 9%, așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022.
O altă noutate care se aplică din acest an este reglementată prin OG 16/2022 și restrânge sfera de aplicare a cotei reduse de 5% pe piața imobiliară. Începând din 2023, această facilitate se va aplica o singură dată, la cumpărarea unei singure locuințe de către o persoană fizică.