Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii, afectați de eșecul negocierilor pe axa Marea Britanie – UE. Au loc schimbări majore
Românii, afectați de eșecul negocierilor pe axa Marea Britanie – UE. Au loc schimbări majore

Românii, afectați de eșecul negocierilor pe axa Marea Britanie – UE. Au loc schimbări majore

Sunt șanse infime ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să se înțeleagă în privința acordurilor propuse după Brexit-ul de la începutul acestui an.

Sunt șanse foarte mici ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să ajungă la un punct comun în ceea ce privește un acord pentru perioada post-Brexit. Anunțul a fost făcut chiar de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Deși au discutat intens, şefa executivului european şi şeful guvernului de la Londra nu au ajuns la nicio înţelegere în negocierile privind relaţiile bilaterale post-Brexit.

„Poziţiile rămân la mare distanţă una de cealaltă. Am stabilit ca echipele noastre să se reunească imediat pentru a încerca să rezolve aceste probleme esenţiale. Vom ajunge la o decizie până la sfârşitul acestei săptămâni”, afirma Ursula von der Leyen, după negocierile ce vizează legăturile Uniunii cu insularii.

„Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân. Probabilitatea unui no deal este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord”, a anunțat oficialul UE, astăzi, la finalul celei de-a doua zile a summitului Uniunii Europene. În timpul unei vizite efectuate, vineri, în cmitatul Northumberland, premierul Boris Johnson a explicat ce ar duce la un acord. „O ofertă, o schimbare semnificativă. Se pare că ne îndreptăm spre o soluție care cred că va fi minunată pentru Marea Britanie și vom putea să facem tot ceea ce ne dorim începând cu data de 1 ianuarie”, a afirmat premierul.

La ce condiții trebuie să se încadreze imigranții

Britanicii nu sunt de acord cu regulile impuse de reprezentanții Uniunii Europene. Cele mai importante se referă la normele pe care vor trebui să le respecte companiile britanice pentru a avea acces pe piața europeană. Un alt subiect delicat se învârte în jurul pescuitului în apele teritoriale.

În ceea ce-i privește pe români, aceștia vor avea nevoie, din 2021, să fie eligibili în sistemul de imigrare, bazat pe puncte. Este vorba despre muncitorii înalt calificați, calificați și pentru studenți.

Cel care aplică trebuie să demonstreze are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar din partea unui sponsor/angajator autorizat de Ministerul de Interne britanic, salariul minim oferit este 26.500 lire sterline anual sau mai mare, și că poate vorbi limba engleză la un nivelul B1.