Evenimentul Zilei > Actualitate > România, zguduită de un nou cutremur! Specialiștii, în alertă de la primele ore ale zilei
România, zguduită de un nou cutremur! Specialiștii, în alertă de la primele ore ale zilei

România, zguduită de un nou cutremur! Specialiștii, în alertă de la primele ore ale zilei

Ziua de miercuri a venit cu un nou cutremur în România. Seismul a avut loc pe 24 noiembrie, la ora locală 05:03:34 și a fost resimțit în mai multe orașe din țară.

Miercuri, 24 noiembrie 2021, la ora locală 05:03:34, România a fost zguduită de un nou cutremur. Acesta s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, și a avut o magnitudine de ml 3.1. Seismul a fost unul slab și s-a produs la o adâncime de 132 de kilometri. Cu toate acestea, el a fost resimțit în mai multe orașe.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 60km E de Brașov, 63km NE de Ploiești, 117km N de București, 129km S de Bacău, 130km V de Brăila, 133km V de Galați, 135km NE de Pitești, 174km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 211km SV de Iași, precizează INCDFP.

Cele mai multe cutremure din țara noastră au loc în zona seismică Vrancea, iar acest lucru se datorează faptului că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.

Conform specialiștilor, peste 100 de seisme au loc anual în această zonă. Ele se produc deseori la adâncimi mari și sunt destul de slabe. Pe an, avem preconizate aproximativ cinci cutremure importante, care pot depăși magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. Aproximativ 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade au loc în țara noastră anual și în jur de 100 de cutremure slabe, cu magnitudinea mai mică sau egală cu 5,0 pe scara Richter.

„Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au afirmat cei de la cutremure.net.