Evenimentul Zilei > Social > România, pregătită pentru tulpina Delta. Care este planul de acțiune
România, pregătită pentru tulpina Delta. Care este planul de acțiune

România, pregătită pentru tulpina Delta. Care este planul de acțiune

Dr. Virgil Musta, medic și şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, a declarat recent că autorităţile sanitare din România au pregătit deja un plan pentru eventualitatea în care se va constata cî tulpina Delta (n.r. - indiană) se va transmite comunitar și în ţara noastră.

România, pregătită pentru tulpina Delta. Medicul Virgil Musta ştie care e planul de acţiune. Astfel, reputatul şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş susţine că restricțiile ar putea apărea din nou în România.

„Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta, care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinii engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.

Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel, dacă pentru vaccinul Pfizer, 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate în situația tulpinii Delta, doar 88% (n.r. – vor dobândi imunitate). Același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri.

Ne îndreptăm spre alte restricţii?

Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare.

Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina (n.r. – Delta) și că se va transmite comunitar, și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară.

Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a mai declarat Virgil Musta, conform  b1.ro.

În acest context, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că tulpina indiană a noului coronavirus ar putea fi periculoasă. Şi asta, mai ales fin cauta faptului că procesul de vaccinare se îngreunează. Altfel, în urmă cu 5 zile, specialiştii au anunţat că tulpina indiană cucerește SUA.