România nu rămâne fără gaz, confirmă ministrul Energiei: „Avem suficiente stocuri pentru iarnă”

România nu rămâne fără gaz, confirmă ministrul Energiei: „Avem suficiente stocuri pentru iarnă”Gaze naturale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a trimis Corpul de Control la Depogaz pentru a verifica gestionarea corectă a stocurilor de gaze naturale din România. Burduja a dat asigurări că România dispune de suficiente rezerve de gaze și că nu există riscul de a rămâne fără aprovizionare, atât pentru populație, cât și pentru companiile românești.

România are suficiente stocuri de gaz pentru iarnă

Ministrul Energiei a subliniat că depozitele de gaze naturale din România sunt complet funcționale și că există 1,35 miliarde de metri cubi de gaz stocați, ceea ce reprezintă un grad de umplere de 43,4%. Chiar dacă unele depozite, cum ar fi cele de la Depogaz și Depomureș, sunt la un grad de umplere mai scăzut, acest lucru nu reprezintă un semnal de criză, ci o utilizare normală a stocurilor pentru a face față consumului din această perioadă rece. În plus, România poate apela la importuri de gaze pentru a sprijini atât consumul intern, cât și nevoile Republicii Moldova, a declarat ministru intr-o postare pe faceebok.

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja. Sursa foto: Facebook

Măsuri de control și transparență în sectorul gazier

Sebastian Burduja a anunțat că a dispus trimiterea Corpului de Control la Depogaz pentru a se asigura că fiecare metru cub de gaz este gestionat corespunzător și că programul de extracție respectă reglementările în vigoare. Ministrul a precizat că, dacă vor fi descoperite nereguli, acestea vor fi sancționate drastic. De asemenea, Burduja a subliniat că raportul final va fi public, asigurând astfel transparență în procesul de gestionare a gazelor naturale.

Sprijin pentru Republica Moldova 

Ministrul Energiei a mai precizat că România va continua să sprijine Republica Moldova cu gaze naturale, dar fără a pune în pericol aprovizionarea proprie. În ceea ce privește prețurile, Burduja a dat asigurări că nu există riscul unor scumpiri ale gazului pentru consumatorii români, întrucât prețurile sunt plafonate până la 1 aprilie 2025. Conform datelor Eurostat, România are unul dintre cele mai mici prețuri la gaze din Uniunea Europeană, iar acest lucru ajută la stabilitatea pieței energetice din țară.