Tot mai multe lacuri secate și baraje fără apă, în România. Explicațiile specialiștilor
- Andrei Pospai
- 7 februarie 2025, 07:26

De câteva zile, rețelele de socializare au fost împânzite de fotografii și filmulețe care arată lacuri de acumulare secate și baraje golite. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, susține că debitele scăzute sunt normale pe timp de iarnă și îi acuză pe autorii postărilor că sunt "agenții Moscovei" și vor să creeze panică.
Sebastian Burduja spune că este vorba despre o dezinformare deliberată. Ministrul afirmă că debitele sunt normale pentru această perioadă și că, oricum, nimeni nu ar putea "să golească" barajele.
Zvonuri false care dezinformează
"Circulă în aceste zile pe rețele sociale tot felul de zvonuri false care dezinformează și creează panică. Că se golesc barajele, că nu mai este apă în lacuri.
Pe lângă faptul că barajele nu se golesc (logic, cum să golești un mastodont de sute de tone de beton armat?!), acele poze și filmulețe sunt făcute în zone în care este perfect normal să nu existe un debit mare de apă (adică DUPĂ baraj, nu înspre lac).
Totul depinde de perspectivă și de (reaua) intenție a celor care vor să (dez)informeze", a spus ministrul.

Sebastian Burduja. Sursa foto: Facebook
Lacurile sunt la un nivel normal pentru această perioadă
Sebastian Burduja îi liniștește pe români și explică faptul că, de fapt, lacurile sunt la un nivel normal, iar că apa este folosită pentru a produce energie.
"Dragi români, vreau să lămurim odată pentru totdeauna: NU se golesc lacurile de acumulare din România pentru nu știu ce interese ascunse!”, a spus ministrul.
Sebastian Burduja a menționat că gradul de umplere al principalelor 39 de lacuri de acumulare este de 62,24%, iar al celor 17 lacuri energetice este de 65,18%.
O măsură de siguranță
Ministrul mai afirmă că, la această oră, peste 17% din energie provine din hidrocentrale, iar România exportă energie. El face apel la români să nu se lase păcăliți de "agenții Moscovei".
"De ce nu sunt pline lacurile în această perioadă? Este o măsură de siguranță.
În fiecare iarnă, nivelul apei este menținut astfel încât, odată cu topirea zăpezilor și creșterea precipitațiilor din primăvară, lacurile să se umple treptat. Este o practică normală și necesară.
Nu vă mai lăsați păcăliți de știri false și trăsnăi rostogolite în spațiul public de agenții Moscovei”, a mai spus Burduja.