Evenimentul Zilei > Social > România nu mai are nicio doză de vaccin Moderna
România nu mai are nicio doză de vaccin Moderna

România nu mai are nicio doză de vaccin Moderna

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, doctorul, Valeriu Gheorghiţă, a venit cu noi informații privind stocurile de vaccin existente în România.

Doctorul Gheorghiță a anunțat că nu mai există nicio doză de vaccin de la Moderna, iar cele 79.000 care sunt programate să sosească săptămâna viitoare vor fi folosite pentru rapel. Acesta a explicat şi eficienţa vaccinului AstraZeneca, precizând că reacţiile resimţite în urma vaccinurilor împotriva COVID -19 durează circa 24 de ore.

„În acest moment, din dozele recepţionate de la Moderna, circa 78.000 de doze, peste 77.000 deja au fost administrate persoanelor care s-au programat la vaccinare. Pot să vă spun că în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna.

Urmează săptămâna viitoare să primim următoarea tranşă pe luna februarie şi ultima, de la  compania Moderna, de aproximativ 79.000 de doze ceea ce înseamnă că nu le vom da pentru utilizare, ci vor fi stocate pentru a asigura rapelul.

Vorbesc de luna februarie. În luna martie urmează să primim probabil în două tranşe diferite aproximativ 230.000 – 240.000 de doze, dar nu avem încă un calendar confirmat”, a coordonatorul campaniei de vaccinare la Digi 24.

România nu mai are nicio doză de vaccin Moderna. Ce se întâmplă cu AstraZeneca

Întrebat dacă sunt semne de întrebare legate de vaccinul AstraZeneca, medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat că în urma administrării acestuia nu au fost înregistrate reacţii adverse care să nu fie menţionate în prospect:

„Noi considerăm că evoluţia şi numărul de persoane vaccinate este aproximativ cel pe care îl aşteptam, având în vedere că noi am deschis aproximativ 10.800 de locuri de vaccinare zilnic şi avem puţin peste 9.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, iar din punct de vedere al profilului de siguranţă nu am înregistrat reacţii adverse care să nu fie menţionate în rezumatul caracteristic produsului”.