Români vor fi din ce în ce mai puțini în următorii ani. Populația va scădea dramatic până în 2050

Români vor fi din ce în ce mai puțini în următorii ani. Populația va scădea dramatic până în 2050 Sursa: Arhiva EVZ

Un studiu făcut de Eurostat arată că populația României va continua să scadă în următorii ani, iar în 2050, țara va număra doar 15,5 milioane de locuitori.

Date îngrijorătoare ce vizează evoluția demografică a românilor în următorii 30 de ani. Populația României va continua să scadă, astfel încât în anul 2050 va ajunge la aproximativ 15,5 milioane de locuitori. Față de 19,2 milioane de locuitori câți erau înregistrați anul trecut. Asta arată o analiza făcută de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat. Două sunt cauzele acestei scăderi: una este legată de natalitatea redusă, cea de-a doua vizează migrația.

Scădere masivă a populației în România până în anul 2050

În cele mai puternice judeţe pentru afaceri, evoluţia populaţiei în următorii 30 de ani diferă: în municipiul Bucureşti, populaţia va scădea cu 23%, în Timiş cu 5%, în Cluj cu 8%, iar în Argeş cu 27%.

Singurul judeţ care va înregistra o creştere a numărului de locuitori în următorii 30 de ani este Ilfovul, unde populaţia va creşte cu 42% în perioada 2020-2050, potrivit proiecţiilor demografice. Numărul de locuitori va creşte doar în Ilfov, în Iaşi va stagna, iar în Capitală va scădea cu un sfert în următorii 30 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, în ceea ce privește natalitatea la nivel european, ea a scăzut din cauza pandemiei de coronavirus, anul trecut. Abia în luna martie a acestui an s-a înregistrat o creștere în unele țării ale UE. După cum arată datele statistice, în România s-a înregistrat o creştere cu un procent 15%, în Estonia şi Lituania de 13%, în Olanda, Finlanda şi Ungaria de 19%. În martie s-ar observa o legătură între ameliorarea primului val de coronavirus şi numărul crescut al naşterilor.

Natalitatea și-a revenit la nivel european în primăvară

În martie 2021, Germania a înregistrat într-o singură lună aproape 66.000 de nou-născuţi. A fost cel mai mare număr de nașteri, în această țară, în martie, în ultimii 20 de ani.

Oficiul statistic din Wiesbaden afirmă că ar exista o legătură temporală dintre slăbirea primului val corona şi măsurile de relaxare de la începutul lunii mai din anul 2020. Din luna februarie a acestui an a fost consemnată o creştere cu 6% faţă de luna anterioară. În martie, procentul devenise de 10% cu peste 65.000 de naşteri.