Evenimentul Zilei > Actualitate > Pensiile românilor vor fi afectate cel puţin 4 ani. Există doar o şansă pentru majorare
Pensiile românilor vor fi afectate cel puţin 4 ani. Există doar o şansă pentru majorare

Pensiile românilor vor fi afectate cel puţin 4 ani. Există doar o şansă pentru majorare

Amânarea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are efecte asupra pensiilor românilor. Recalcularea acestora va fi întârziată, iar directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, spune că primele plăți majorate vor fi făcute abia peste trei ani de zile.

Întârzierea aprobării PNRR are efecte directe asupra recalculării pensiilor românilor, anunță directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu. Pentru a recalcula pensiile, autoritățile trebuie să dispună și de actul normativ care să le permite să dea curs acestui demers, subliniază Daniel Baciu. Astfel, încasarea primelor pensii majorate ar putea să aibă loc abia în 2024, dacă nu chiar în 2025.

„Sunt două procese separate care merg mână în mână: este vorba despre partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie la un moment dat să se îmbine, iar noi să recalculăm cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii, dar trebuie să avem și actul normativ care să ne permită să facem acest lucru”, a explicat Daniel Baciu.

Anunț de ultim moment. Recalcularea pensiilor va întârzia

Finanțarea procesului de recalculare a pensiilor este inclusă în PNRR, iar amânarea aprobării proiectului în cauză nu mai permite autorităților competente să recalculeze cele cinci milioane de dosare.

„Noi aveam premisele ca acest PNRR să poată fi aprobat din vară, dar acum că s-a dus până în toamnă, trebuie să reevaluăm datele, să ne putem plia pe această situație de fapt. Avem obligația ca sporurile cu caracter nepermanent, dar pentru care s-au asigurat contribuții la asigurări sociale, să reușim să le introducem în programul informatic, astfel ca în momentul în care avem și actul normativ aprobat, să putem să dam aceste drepturi care sunt unele suplimentare față de actuala legislație și acest lucru va duce de asemenea la creșterea pensiilor, pentru că în acest moment nu sunt luate în calcul: mă refer la acordul global, la prime, premii și alte sporuri specifice fiecărei ramuri,” a declarat Daniel Baciu.

Unele pensii vor crește. Cine va beneficia de majorare

Potrivit reprezentantului Casei de Pensii, recalcularea trebuie să aibă loc în baza unei legi aprobate în Parlamentul României, iar acest proces va dura, la rândul său, o anumită perioadă de timp. „După ce vom avea legea făcută într-un draft de colegii noștri de la Ministerul Muncii, va intra în dezbatere publică, va parcurge întreg cadrul legislativ pe care îl știți cu toții: va intra în Parlament, la comisiile de specialitate. În momentul în care va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial noi va trebui să o aplicăm”, a declarat directorul Casei de Pensii.

El a mai oferit asigurări că demersul de recalculare a pensiilor va conduce la eliminarea inechităților din sistem astfel încât, la contribuții egale să existe și pensii tot egale. Daniel Baciu a subliniat că unele pensii vor crește, în urma recalculării acestora.

„Cel care a ieșit la pensie cu 1000 lei dar are un punct de pensie, va ajunge la nivelul celui cu pensia superioară, adică 1442 lei. Trebuie în primul rând să avem cadrul legal pentru începerea recalculării pensiilor”, a spus Daniel Baciu.

Primele pensii majorate vor fi încasate peste trei ani

Potrivit sursei citate, recalcularea pensiilor va putea să înceapă în anul 2023, ceea ce înseamnă că primele pensii recalculate vor putea fi încasate abia în anul 2024 sau chiar 2025.

„Eu zic că este (un termen – n.r.) realist. Toată lumea va intra în acest proces de recalculare, conform noului act normativ și când legea va fi adoptată, trebuie să emitem imediat noi decizii de pensii, cu noile cuantumuri ale pensiilor,” a mai spus Baciu într-o intervenție la Antena3.