Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mai mulţi români vor putea ieşi mai repede la pensie de luna viitoare. Care sunt condițiile
Mai mulţi români vor putea ieşi mai repede la pensie de luna viitoare. Care sunt condițiile

Mai mulţi români vor putea ieşi mai repede la pensie de luna viitoare. Care sunt condițiile

Camera Deputaților a adoptat miercuri, un proiect de lege care crește numărul angajaților ce vor putea ieși mai repede la pensie.

Mai mulţi români vor putea ieşi la pensie de luna viitoare. Sunt câteva condiţii. Astfel, persoanele incluse în această categorie vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Au fost înregistrat 302 voturi pentru, unul contra şi patru abţineri pentru proiectul de lege care completează alin. (1) al art. 30 şi art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale.

Totodată, el prevede şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Mai mulţi români vor putea ieşi la pensie de luna viitoare

Vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

Lege nouă pentru pensionari

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, Partea I. Un rol important în luarea acestei decizii l-a avut şi grupul de de la Sindicatul Energia Rovinari care a venit miercuri la Camera Deputaţilor.

Sindicaliştii au solicitat adoptarea acestui proiect astfel încât minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia să fie introduşi în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă speciale, conform Agerpres.

Altfel, amintim că în urmă cu două zile, Institutului Național de Statistică (INS) din România anunţa că în ţară cresc pensiile, dar scade numărul pensionarilor, dar şi că pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.