Cresc pensiile din România, dar scade numărul pensionarilor. Datele INS

Cresc pensiile din România, dar scade numărul pensionarilor. Datele INS sursă: arhivă

Există cu 24.000 de pensionari mai puțin, conform ultimei estimări făcute de reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) din România.

În România, scade numărul de pensionari, conform datelor oferite de Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, la data de 31 martie 2021, Numărul mediu de pensionari se situa la 5,099 de milioane, în scădere cu 24.000 de persoane faţă de trimestrul precedent. În ceea ce privește pensia medie, aceasta ajungea la o valoare de 1.650 de lei.

Numărul de pensionari a scăzut în România cu 24.000 de persoane

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat, acesta a fost de 4,665 milioane, în scădere cu 14.000 faţă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.597 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54,6% (comparativ cu 54,2% în trimestrul precedent).

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,7%.

Cum au crescut veniturile, conform ultimei raportări

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 34.000, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat s-a diminuat cu 5.000. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 16,0% , respectiv cu 16,2%.

Potrivit INS, în primul trimestrul din acest an, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,5% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,0%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,2%.

Diferențe de venituri în funcție de zone

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeţul Giurgiu şi 14 la 10 în judeţele Botoşani şi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 849 de lei (1.269 lei în judeţul Botoşani, 1.276 lei în judeţul Giurgiu, 1.296 lei în judeţul Vrancea faţă de 2.118 lei în judeţul Hunedoara, 2.017 lei în municipiul Bucureşti şi 1.886 lei în judeţul Braşov), conform Agerpres.