Ioana Mihăilă și-a exprimat speranța ca cel de-al patrulea val de pandemie să fie de o intensitate mai mică, astfel încât numărul îmbolnvăvirilor să nu crească.

„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină. Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă, la Aleph News.

Ministrul a precizat că epidemiologii români monitorizează tulpina indiană a COVID-19. Ioana Mihăilă a precizat că aceștia colectează date din toate regiunile țării, iar secvențierea virusului se face în două centre.

La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate.

Sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”, a precizat ministrul Sănătății.

Cine este Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă a fost numită în funcţia de ministru al Sănătăţii pe 21 aprilie 2021, fiind promovată de USR-PLUS după demiterea lui Vlad Voiculescu, de către premierul Florin Cîțu.

Medic endocrinolog, actualul ministru a făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu, fiind secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Ioana Mihăilă este cel de-al patrulea ministru al Sănătății din timpul pandemiei, după Victor Costache, Nelu Tătaru şi Vlad Voiculescu.