Evenimentul Zilei > EVZ Special > Harta terorii. Cum s-a răspândit tulpina indiană în Marea Britanie și care sunt particularitățile sale
Harta terorii. Cum s-a răspândit tulpina indiană în Marea Britanie și care sunt particularitățile sale

Harta terorii. Cum s-a răspândit tulpina indiană în Marea Britanie și care sunt particularitățile sale

43 de orașe din Marea Britanie sunt afectate de noua variantă indiană a coronavirusului. Autoritățile medicale raportează mai multe cazuri confirmate cu tulpina indiană decât cu varianta Kent a virusului în cauză.

Tulpina indiană a noului coronavirus a pus stăpânire în 43 de orașe diferite din Marea Britanie. Oamenii de știință trag semnale de alarmă cu privire la faptul că situația ar putea degenera având în vedere că Marea Britanie se apropie de sfârșitul lockdown-ului pe data de 21 iunie.

Cadrele medicale subliniază că există riscul ca populația care nu este imunizată împotriva noului coronavirus să dezvolte o formă periculoasă a tulpinii indienii.

Cât de periculoasă este tulpina indiană

Experții medicali poartă noi dezbateri pe tema pericolului reprezentat de tulpina indiană a noului coronavirus. Autoritățile medicale au transmis, săptămâna trecută, că persoanele imunizate cu ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului nu riscă să se infecteze cu tulpina indiană a SARS-COV-2.

În ciuda acestui lucru, unele voci sunt reținute și transmit că un răspuns mai sigur în acest sens se va afla abia peste câteva săptămâni, când se va stabili, concret, dacă există o legătură directă între cazurile de spitalizare și de deces din Marea Britanie și noua tulpină indiană.

Cercetătorii din domeniul medical transmit, însă, că varianta indiană a noului coronavirus ar fi mai gravă decât tulpina Kent, contribuind la izbucnirea galopantă a pandemiei. De asemenea, există suspiciuni potrivit cărora varianta indiană ar putea să se manifeste inclusiv la persoanele imunizate față de coronavirus.

Varianta B.1.617 „prezintă mutații care cresc transmiterea și care pot, de asemenea, să o facă rezistentă la anticorpii care s-au dezvoltat prin vaccinare sau contaminare naturală”, potrivit presei internaționale.

Cum s-a răspândit tulpina indiană a Covid-19

Orașul Bolton din Marea Britanie este cel mai afectat de tulpina indiană a coronavirusului. Aproape 500 de cazuri de tulpină indiană au fost confirmate de către cadrele medicale în ultimele două săptămâni.

Marea Britanie a raportat 43 de orașe diferite afectate de varianta indiană, după cum se poate observa în harta de mai jos. Medicii transmit, însă, că o parte dintre aceste orașe nu au înregistrat o cifră foarte mare a cazurilor de coronavirus (varianta indiană).

Cele mai reprezentative focare de tulpină indiană au fost raportate în: Bolton (488 cazuri), Blackburn with Darwen (132 cazuri), Bedford (100 cazuri), Sefton (72 cazuri), Leicester (45 cazuri), Nottingham (44 cazuri).

Institutul de Sănătate Publică a raportat, până în prezent, 3.500 de cazuri de infectare cu tulpina indiană a coronavirusului.

53,8% dintre aceste cazuri prezintă o genă „S”, transmit cadrele medicale. Aceasta reprezintă o particularitate a variantei B.1.617.2, tulpina indiană a coronavirusului.

Autoritățile Marii Britanii informează că, de la mijlocul lunii mai până în prezent, au fost raportate mai multe cazuri de tulpină indiană față de numărul infectărilor cu varianta Kent a coronavirusului. 49,6% dintre pacienți au fost infectați cu tulpina indiană, în timp ce 43,7% dintre persoanele spitalizate au fost infectate cu varianta Kent, notează thesun.co.uk.