Evenimentul Zilei > Social > Nou focar de pestă porcină în Vrancea. Ce se ascunde în spatele bolii
Nou focar de pestă porcină în Vrancea. Ce se ascunde în spatele bolii

Nou focar de pestă porcină în Vrancea. Ce se ascunde în spatele bolii

Un nou focar de pestă porcină a fost identificat în Vrancea. Zece animale au fost sacrificate. Autoritățile au dispus noi restricții la nivelul întreprinderii afectate de boală.

Noi măsuri de restricție a circulației umane și animale au fost impuse într-o comună din Vrancea, în urma depistării unui focar de pestă porcină africană. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea au anunțat sacrificarea a zece porci, în urma raportării noului focar.

O întreprindere din localitatea Coroteni, comuna Slobozia Bradului, Vrancea a fost dezinfectată de autorități în urma depistării unui nou focar de pestă porcină. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare au anunțat restricții la nivelul întreprinderii în ceea ce privește deplasarea umană, dar și transportul produselor.

Animalele au fost incinerate sau ucise

„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Exploataţia din localitatea Coroteni, comuna Slobozia Bradului, a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, a precizat DSVSA Vrancea, pe 25 mai.

Autoritățile locale responsabile pentru combaterea bolilor a stabilit eliminarea porcilor din cadrul întreprinderii prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie. Potrivit DSVSA Vrancea, o anchetă epidemiologică se află în desfăşurare.

Mai multe focare de pestă porcină au fost identificate în Vrancea acum aproximativ două luni de zile. În urma acțiunilor autorităților, 18 animale au fost omorâte, spre a preveni răspândirea pestei porcine.

Secretele din spatele pestei porcine

Economistul Dan Diaconu face comparaţie între secțiile de terapie intensivă ale spitalelor şi un combinat de creştere a porcilor. „Bănuiala mea e că se face un joc murdar pe spatele nostru. Acum, de exemplu, în rețeaua comercială nu prea se mai găsește decât porc de import. Al cărui preț e nejustificat de mare. De ce? Nu mă aștept la echipa uzurpatorilor din fruntea țării să iasă și să dea o explicație. Fac însă apel la bunul vostru simț. Dacă înțelegeți despre ce vorbesc, ar trebui să vă căutați să vă asigurați proteina animală din altă parte decât din magazin. Ar fi o primă măsură de biosecuritate proprie. Nu de alta, dar așa cum li se induce porcilor PPA, la fel vi se pot induce anumite boli. Boli care au explodat în ultima vreme. Probabil înțelegeți acum și de ce”, a scris Dan Diaconu pe Facebook.