Evenimentul Zilei > Social > Tulpina Kent, o nouă mutaţie depistată la SARS-CoV-2. Alertă în lumea medicală!
Tulpina Kent, o nouă mutaţie depistată la SARS-CoV-2. Alertă în lumea medicală!

Tulpina Kent, o nouă mutaţie depistată la SARS-CoV-2. Alertă în lumea medicală!

Tulpina Kent, o nouă mutaţie la varianta britanică de Covid-19, o face mai rezistentă la vaccinuri. Oamenii de ştiinţă se arată îngrijoraţi.
Oamenii de știință îşi arată „îngrijorătoare”  faţă de cele 11 cazuri din Marea Britanie.
Tulpina Kent ar putea ajuta virusul să evite sistemul imunitar. Consecinţele sunt deosebit de grave: imunitatea după vaccinare ar putea fi compromisă, arată rezultate unui nou studiu.

Tulpina Kent denumită E484K, a fost depistată în 11 eşantioane cu versiunea britanică de COVID

E484K a preocupat oamenii de știință, deoarece schimbă forma proteinei externe a virusului. Mai precis, face dificilă misiunea corpului de a o recunoaşte dacă este obișnuit să caute versiuni mai vechi fără mutație.

Atât tulpina Kent, cât și cele din Africa de Sud au deja o mutație numită N501Y, care face ca virusul să se răspândească mai repede.

Aceeaşi mutaţie a fost găsită în proteina spike a versiunii sud-africane a coronavirusului. Proteina spike (denumită astfel după forma de ţeapă vizibilă la microscopul electronic) este o glicoproteină de suprafață a virusului, responsabilă de pătrunderea în celulele umane și, implicit, de declanșarea infecției, prin legarea la receptorii specifici de la nivelul tractului respirator și al tractului gastrointestinal.

Vaccinurile anti-COVID cu tehnică ARN mesager vizează tocmai această proteină virală.

Tulpina Kent face virusul mai greu de depistat

Este o mutaţie care pare să facă varianta sud-africană rezistentă în faţa noilor vaccinuri – ce acţionează tocmai prin expunerea ARN-ului proteinei virale spike la anticorpii din organismul neinfectat.

Mutaţiile sunt frecvente la viruşi iar SARS-CoV-2 nu face excepţie. Statistic, o mutaţie poate surveni la fiecare două săptămâni. Cele mai multe mutaţii sunt neimportante.
Însă, pe măsură ce tot mai multe persoane se însănătoşesc după infecţia cu coronavirus, variantele mutante care învaţă să păcălească anticorpii capătă un avantaj competitiv, similar superputerilor, care le ajută să supravieţuiască şi să se multiplice pe o scară mai mare, spun oamenii de ştiinţă.

Tulpina Kent va da bătăi de cap cu privire la vaccinuri

Experții au spus că este probabil ca mutația E484K să fi apărut întâmplător în cazurile variantei Kent, deși era posibil ca cineva să fi fost infectat simultan cu tulpina sud-africană.
Într-un raport s-a sugerat că, până la jumătatea lunii ianuarie, varianta Kent reprezenta până la 90% din cazurile de coronavirus. În comunitatea din Anglia, acest lucru crescând la un posibil 95-97% în Londra, Est și Sud-Est.

Riscul ca varianta Kent să recunoască mutația găsită în tulpina sud-africană este că aceasta se va răspândi la fel de rapid și, de asemenea, va avea mai multe șanse să reinfecteze oamenii și să facă vaccinurile mai puțin eficiente, spun oamenii de știință, potrivit Daily Mail.