Evenimentul Zilei > Actualitate > Risc major de inundații pe râul Jiu. Două baraje sunt nefuncționale
Risc major de inundații pe râul Jiu. Două baraje sunt nefuncționale

Risc major de inundații pe râul Jiu. Două baraje sunt nefuncționale

Pericol major de inundații pe râul Jiu. Autoritățile din Județul Gorj nu stiu cum să mai facă față stihiilor naturii, mai ales că prognoza meteo nu este una încurajatoare. În plus sunt probleme reale la barajele care ar trebui să împiedice inundaţiile.

Două dintre baraje sunt nefuncţionale, după ce statul a abandonat lucrările, iar celelalte două sunt suprasolicitate şi există riscul de cedare la presiunea apei. Semnalele disperate au curs către toate instituţiile statului, inclusiv Preşedinţie, însă răspunsul se lasă aşteptat.

Lacurile de acumulare ale barajelor sunt colmatate, unele chiar în proporţie de 90 la sută, iar apa Jiului trece cu greu spre aval. Barajul de la intrarea în Târgu Jiu nu pare să fie un obstacol real în calea apelor.

Există riscul ca apele să dărâme barajul de lângă Târgu Jiu

„Riscul cel mai mare este ca apa să rupă barajul pe albia Jiului. Problema este ca în imediata apropiere a acestui baraj există un cartier de case, Parcul Central, Municipiul Târgu Jiu. Ne putem aștepta ca tot mâlul și toată apa să acopere o parte din municipiu”, declară Marcel Romanescu, primarul Municipiului Târgu Jiu.

Mai marii Hidroelectrica susțin că una dintre hidrocentrale a fost modernizată, dar chiar și așa, nu a fost dată în folosință. Autoritățile locale vin însă cu o altă variantă. Susțin că investițiile pentru modernizarea barajului au fost oprite, pentru că prioritățile ar fi fost altele. Cert este că reprezentanții Apelor Române ridică din umeri în fața notificărilor primite.

Sesizările specialiștilor și ale autorităților locale au fost numeroase. În ultimul an, alerta de inundații catastrofale a ajuns la ministere, guvern și chiar la Palatul Cotroceni. Însă răspunsurile par să vină mult mai lent decât viitura.

Meteorologii anunță ploi abundente

Vin alte ploi abundente, e posibil să cadă grindina. În sud-vestul ţării, temperaturile mai scad puţin vineri, şi se ating 32 în Oltenia. Apar şi ceva ploi, însoţite de tunete, fulgere şi răbufniri ale vântului. Sâmbătă ploile apar din nou în vestul, nordul, centrul şi sud-estul ţării. Se mai pot strânge cantităţi importante de apă, iar vântul se intensifică la munte şi în sud-vest.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: