Evenimentul Zilei > Social > Revoluție în industria auto. Automobilul viitorului va produce bani pentru proprietar. VIDEO+FOTO
Revoluție în industria auto. Automobilul viitorului va produce bani pentru proprietar. VIDEO+FOTO

Revoluție în industria auto. Automobilul viitorului va produce bani pentru proprietar. VIDEO+FOTO

Un autoturism electric, dezvoltat de o companie canadiană, va produce bani în timp ce stă în parcare.

Este vorba despre un nou automobil electric construit de compania Daymak, numit Spiritus, care va fi lansată pe piață în anul 2023. Autoturismul va fi dotat cu echipamente de înaltă tehnologie care va mina după criptomonede, fie că este vorba despre Bitcoin sau Dogecoin. Procesul de extragere a monedelor electronice se va desfășura în timp ce vehiculul va fi conectat la o rețea electrică pentru a fi alimentat.

Minarea criptomonedelor este o procedură care presupune rezolvarea unor ecuații criptografice și a unor algoritmi prin intermediul computerelor. Un astfel de computer performant, va fi instalat și pe autoturismul ce urmează să fie lansat de compania din Canada.

Acesta va include un procesor cu un sistem în curs de brevetare, numit Daymak Nebula. Prin intermediul echipamentelor vor fi colectate monedele digitale, care vor fi stocate într-un portofel digital la care va avea acces proprietarul mașinii.

Până în prezent, deși vehiculul este încă în fază de dezvoltare, Daymak a înregistrat peste 4.000 de precomenzi pentru automobilul Spiritus.

„Ne gândim la un viitor în care taxele de autostradă, parcarea și comanda la drive-through vor fi plătite direct din mers cu criptomonede. Facturile online și operațiunile bancare pot fi gestionate prin aceeași platformă software, cu plata în criptomonede”, a spus președintele companiei Daymak, Aldo Baiocchi.

Cât vor costa automobilele Spiritus

Practic, în timp mașinile obișnuite își pierd valoarea dacă stau în garaj, fără a fi utilizate, Daymark Spiritus va face bani în timp ce este parcat. Pentru a fi cât mai fiabilă, mașina va fi echipată și cu panouri solare, astfel că va funcționa folosind și energie regenerabilă, iar nu din cea produsă pe bază de combustibili fosili tradiționali.

Dezvoltatorii de la Daymak susțin că modelul Spiritus va atinge o viteză de la 0 la 95 km/h în doar 1,8 secunde și va putea rula, pe șosele, cu o viteză maximă de 210 km/h. Automobilul canadian va avea o autonomie de 480 de kilometri și se va încărca în mai puțin de două ore.

Modelul standard Deluxe va costa în jur de 20.000 de dolari, în timp ce Ultimate va ajunge până la 149.000 de dolari.