Evenimentul Zilei > International > Revoluția continuă. Cuba propune Washingtonului un dialog, fără să renunţe la socialism
Revoluția continuă. Cuba propune Washingtonului un dialog, fără să renunţe la socialism

Revoluția continuă. Cuba propune Washingtonului un dialog, fără să renunţe la socialism

Liderul de la Havana, Miguel Diaz-Canel, a exprimat disponibilitatea Cubei de a discuta „despre orice subiect” cu Statele Unite, unde Joe Biden urmează să-i succeadă în ianuarie lui Donald Trump, dar a impus o linie roșie.

„După cum s-a spus deja cu suficientă claritate, suntem gata să discutăm orice subiect. Ceea ce nu suntem pregătiţi să negociem, la ce nu vom renunţa niciun centimetru, este revoluţia, socialismul şi suveranitatea noastră”, a declarat președintele Miguel Diaz-Canel, la sfârşitul sesiunii anuale a Parlamentului cubanez.

Un dialog, „dar principiile nu vor fi niciodată pe masă”, a insistat preşedintele cubanez, care s-a exprimat exact la şase ani după restabilirea relaţiilor dintre Havana şi Washington.

Adversare de la revoluţia condusă de Fidel Castro în 1959, Statele Unite şi Cuba au operat sub conducerea preşedinţilor Barack Obama şi Raul Castro o apropiere istorică care în 2015 a permis restabilirea relaţiilor diplomatice, scrie Agerpres.

Însă după ce Donald Trump a ajuns la Casa Albă în 2017, SUA au înăsprit embargoul pe care l-au impus insulei comuniste din 1962, invocând încălcări ale drepturilor omului în Cuba şi sprijinul acordat de Havana pentru guvernul chavist din Venezuela.

Miguel Diaz-Canel a subliniat că 2020 „a fost un an dur şi exigent ca puţini alţii”, din cauza pandemiei Covid-19 şi a întăririi blocadei de către administraţia preşedintelui republican Donald Trump.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie, candidatul democrat Joe Biden a anunţat că, dacă va fi ales, se va mişca rapid pentru „a elimina restricţiile lui Trump privind transferurile de bani şi călătoriile” ce afectează familiile separate, într-un interviu cu media digitală de opoziţie Cibercuba.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: