Înaintea sărbătorilor de iarnă, gospodinele caută rețete de prăjituri cu care să își surprindă invitații. Majoritatea aleg să facă un platou diversificat, în care să aibă fursecuri, prăjituri cu foi și cremă, dar și ceva sărat. Astfel vor fi acoperite preferințele tuturor și invitații vor servi cu plăcere.
Rețete de prăjituri perfecte pentru masa de Crăciun și Revelion. Am făcut o listă de rețete diverse, pentru toate gusturile și buzunarele. Fiecare desert este unic și va oferi plăceri culinare fiecărui invitat. Rețetele sunt explicate pas cu pas, astfel putând fi făcute și de persoane care nu au o experiență prea mare în bucătărie.
Rețete de prăjituri. Albă ca zăpada
Pe lista cu rețete de prăjituri clasice de Crăciun și Revelion este Albă ca zăpada. Pentru foi ai nevoie de:
- 800 g făină;
- 2 ouă întregi;
- 200 g unt cu min. 80% grăsime;
- 200 g zahăr pudră;
- 200 g smântână acrișoară (fermentată, cu min 20% grăsime);
- 1½ plic de amoniu pt prăjituri (10 g) dizolvat în 3 linguri de lapte rece;
- puțină coajă rasă de lămâie;
- puțină vanilie (zahăr vanilat, extract sau esență).
Ingrediente pentru cremă:
- 4 gălbenușuri;
- un strop de sare;
- 350 g zahăr tos;
- 50 g amidon alimentar;
- 500 ml lapte rece;
- 2 plicuri zahăr vanilat sau o păstaie de vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie;
- sucul de la două lămâi;
- 350 g unt la temperatura camerei.
Albă ca zăpadă, rețeta pas cu pas
Începem cu pregătirea aluatului pentru foi. Untul, zahărul pudră, vanilia și coaja rasă de la lămâie le punem într-un bol și le mixăm. Peste ele adăugăm două ouă întregi și smântâna și continuăm să amestecăm. Amoniul dizolvat în lapte îl turnăm peste compoziție și apoi punem făina. Frământăm până obținem o bilă de aluat neted. Îl acoperim cu folie de plastic și îl lăsăm să se odihnească pentru 20 de minute.
Aluatul pentru acest desert din lista cu rețete de prăjituri pentru Crăciun și Revelion se împarte în patru bucăți egale. Întindem câte o foaie pe care o punem în tavă pentru copt. Înainte de a pune foaia în cuptor, cu ajutorul unei furculițe o înțepăm pe alocuri pentru a nu face bășici. Băgăm fiecare foaie în parte la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ opt minute. Foile trebuie să rămână albe, cu margini rumenite.
Într-o oală punem gălbenușurile, zahărul tos, sarea, vanilia și coaja de la o lămâie. Mixăm puțin și apoi adăugăm amidonul. Diluăm treptat cu lapte rece, desfăcând cocoloașele de amidon care se formează. Punem oala pe foc mediu și amestecăm conținu până ajunge la fierbere. O lăsăm să clocotească pentru aproximativ un minut, până începe să se îngroașe. Crema se lasă la răcorit și apoi o mai mixăm puțin, adăugând și zeama de lămâie și untul moale. Se montează prăjitura și se lasă până a doua zi cu o greutate pusă peste ea.
Fursecuri cu nuci și caramel
Am adăugat pe lista cu rețete de prăjituri pentru Crăciun și Revelion și una de fursecuri. Pentru aceasta ai nevoie de:
- 1 ou mare întreg;
- 1 gălbenuș;
- Un praf de sare;
- 70 g zahăr tos;
- 20 g cacao de bună calitate;
- 80 g unt cu minim 80% grăsime;
- 60 ml ulei vegetal cu gust neutru;
- 1 lingură esență de vanilie;
- 320 g făină tip 000;
- 150 g nucă prăjită;
- 150 g caramel.
Într-un castron punem oul cu gălbenușul, cacaua, zahărul și amestecăm cu ajutorul unui tel până se topește zahărul. Adăugăm untul, uleiul, esența de vanilie și amestecăm până se omogenizează. Încorporăm amestecul de făină cu praf de copt și frământăm până obținem un aluat neted, ușor nisipos. Acoperim aluatul cu folie și îl lăsăm să se odihnească la rece pentru aproximativ 30 de minute.
Facem aluatul sub forma unui baton pe care îl împărțim în 20 de bucăți egale și le aplatizăm. Punem fiecare bucată de aluat cu o parte în albușul rămas și apoi îl dăm prin nuca tocată. Facem câte o adâncitură în fiecare fursec cu ajutorul degetelor, apoi le punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După ce sunt scoase din cuptor tunăm caramelul în găurile din fursecuri. Lăsăm să se răcească complet după care pot fi servite, potrivit rețetei lui chef Nicolaie Tomescu.
Rețete de prăjituri. Tăvălită cu nucă de cocos
În lista cu rețete de prăjituri pentru sărbători am inclus și tăvălita cu nucă de cocos. Acest desert poate fi făcut înainte de Crăciun și va rezista fără probleme până de Anul Nou. Pentru această rețetă ai nevoie de mai multe ingrediente:
- Blat: 200 g zahăr, 200 g faină, 4 linguri ulei, 4 ouă, 1 plic praf de copt.
- Glazură: 200 g margarină sau unt, 200 g zahăr, 100 ml lapte, 1 esență rom, 200 g nucă de cocos, 2 linguri cacao.
Tăvălita se află pe lista de rețete de prăjituri ușor de făcut. Începem cu blatul și batem albușurile cu zahărul până se întăresc. Treptat adăugăm gălbenușurile, iar apoi ulei puțin câte puțin. Făina se amestecă cu praful de copt și se pune peste compoziție. Omogenizăm toate ingredientele apoi turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute la 180 de grade Celsius. Când este gata se scoate din cuptor, se lasă la răcit apoi o tăiem în cubulețe.
Glazura este și ea extrem de ușor de făcut. Într-o oală punem laptele, zahărul, cacaua și margarina și le lăsăm la foc mic. Când zahărul și margarina s-au topit, luăm de pe foc amestecul și punem esența de rom. Fiecare cubuleț de aluat se trece prin acest sirop și apoi se tăvălește prin nuca de cocos.
Covrigei fragezi cu telemea
Pe lista cu rețete de prăjituri am pus și un preparat sărat. Pentru covrigeii cu telemea ai nevoie de:
- 500 g făină;
- 250 g iaurt;
- 200 g unt rece;
- 200 g telemea răzuită;
- 15 g praf de copt;
- două ouă;
- sare;
- mac sau susan.
Într-un bol punem făina, praful de copt și sarea. Peste ele punem untul rece tăiat cuburi mici și frământăm în mâini până se sfărâmă. Punem gălbenușul, iaurtul și telemeaua și omogenizăm toate ingredientele până obținem un aluat destul de tare dar elastic. Întindem o foaie apoi tăiem covrigeii cu ajutorul unei forme sau cu un cuțit. Din acest aluat putem face și sărățele. Îi așezăm în tavă, îi ungem cu ou și apoi presărăm mac sau susan. Covrigeii se coc la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 13-15 minute, potrivit bucate-aromate.ro.