Sarmale în foi de viță. Rețeta originală pe cale de dispariție. Cu ce se deosebesc de cele clasice

Sarmale în foi de viță. Rețeta originală pe cale de dispariție. Cu ce se deosebesc de cele clasice Sarmale în foi de viţă. Sursa foto: https://www.youtube.com/watch?v=ZHTzOrrDToY

Sarmale în foi de viță se fac spre sfârșitul verii atunci când frunzele de viță-de-vie sunt un pic mai mature. Acestea sunt acrișoare şi contribuie la gustul preparatului.

Sarmale în foi de viță, una dintre cele mai populare variante ale clasicelor sarmale în foi de varză. Se umplu de obicei cu carne de porc. Dar poți folosi și un amestec de carne de vită cu porc un pic mai grasă. Poți folosi carne de pui sau curcan.

Rețeta clasică de sarmale în foi de viță are umplutură: carne de porc, orez, ceapă, suc de roșii sau bulion și condimente. Nu se dau la cuptor ca cele din foi de varză.

Sarmale în foi de viță, pe cale de dispariţie

Din păcate această rețetă de sarmale în foi de viță este pe cale de dispariție. Multe gospodinele nu știu să le facă, cât despre restaurante nici atât. Sarmalele în foi de viță au primit o nemeritată reputație de „preparat greu de făcut”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingredientele necesare pentru Sarmale în foi de viță:

  • 1 kg carne de porc mărunțită sau amestec de carne porc-vită
  • 1/2 kg orez
  • 1-2 cepe mari, tocate mărunt
  • 1 morcov ras
  • 1 ardei gras tocat mărunt
  • 1 cap de varză murată
  • 1 legătură de mărar și pătrunjel tocat
  • 1 ou
  • Foi de viță (murate sau proaspete)
  • 2 linguri mari de bulion de roșii
  • Sare și piper (inclusiv boabe) după gust
  • Ulei de floarea soarelui, pentru călit.

Alimente, Sarmale, Yummy, Tigaie

Sarmale. Sursa foto: Pixabay

Pregătirea frunzelor de viță:

Frunzele de viță-de-vie pot fi proaspete, murate sau congelate. Dacă folosești foi de viță din murături, spală-le bine sub apă rece pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă folosești foi de viță proaspete, opărește-le rapid în apă clocotită pentru a le înmuia și pentru a face rularea mai ușoară. Călește ceapa în ulei până devine aurie.

Pregătirea amestecului pentru umplutură: Într-un bol mare, amestecă energic carnea tocată cu orezul, ceapa călită, morcovul ras, ardeiul gras, mărarul, pătrunjelul, oul, bulionul de roșii, sare și piper.

Rularea sărmăluțelor: Pregătește fiecare foiță de viță și așază o cantitate mică de amestec de carne în centrul fiecăreia. Rulează frunza de viță astfel încât să acoperi amestecul de carne, iar sarmalele să fie compacte, împingând marginile în interior.

Așează sarmalele într-o oală mai adâncă, adăugând straturi alternative de varză murată, pentru un gust mai intens. Adaugă apă suficientă pentru a acoperi sarmalele. Pune oala pe foc și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore sau până când carnea și orezul sunt gătite. Sarmalele în foi de viță pot fi servite cu smântână şi mămăligă.

Sarmale în foi de viță, preparat tradițional românesc?

Sarmalele în foi de viță au o origine veche și sunt răspândite în mai multe culturi culinare din Europa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu.  Originea exactă a sarmalelor în foi de viță este dificil de determinat din cauza faptului că felul de mâncare s-a răspândit și s-a dezvoltat în diferite regiuni de-a lungul istoriei.

Cu toate acestea, sarmalele în foi de viță sunt adesea asociate cu bucătăria tradițională a popoarelor din Balcani și zona mediteraneeană. Fiecare cultură are propriile sale tradiții și metode de preparare, iar umplutura poate include carne, orez, legume și diverse condimente, oferindu-le un gust specific fiecărei regiuni, scrie retetesivedete.ro.