Mecanismul este simplu: el este cel care a anunțat primul că vor urma relaxări, a fost contrazis de aproape toți aliații săi politici, și-a fixat singur propriul pariu, destinderea din 1 iunie, și l-a respectat.

Sigur, situația este mult discutabilă: el a făcut anunțul în plină criză a protestelor de stradă, obținând un armistițiu de la contestatari. A fixat cote de vaccinare care evident că nu au fost atinse și nici nu vor fi atinse pe un interval mediu de timp. A curmat campania apocaliptică a morților din cauza lipsei de locuri la ATI fără a rezolva efectiv criza. Lista e lungă, dar și-a păstrat termenul de 1 iunie.

Ieri, anunțând că relaxărilor vin chiar mai repede, pe 15 mai, președintele Klaus Iohannis i-a luat puțin fața, dar Cîțu rămâne pentru public (în definitiv, electoratul este publicul de la spectacolul politicienilor) primul care a adus vestea cea bună. Mecanismul, repet, e simplu, așa cum ai tendința să te răzbuni pe cel care îți dă o veste proastă, cel care aduce o știre bună este răsplătit. Cum? Cu ”favorabilitate”.

Din momentul în care a anunțat ridicarea restricțiilor, în Cîțu a existat și o investiție de imagine, devenind brusc rockerul care roade lanțul să ajungă mai repede în Vama Veche și să petreacă măcar o noapte albă pe acordurile celor de la Metallica. Rețeta a avut succes.

Asta a măsurat și Avangarde: favorabilitatea față de un personaj politic. Cu 16%, Cîțu îi depășește pe toți, așa cum se vede din graficul alăturat.

Din alte cifre, ale aceluiași barometru de opinie publică, privind părerea despre activitatea din ultima perioadă, rezultă: Florin Cîțu – părere bună 29%, părere proastă 59%. Principalul său competitor liberal, Ludovic Orban, înregistrează: părere bună 17%, părere proastă 65%.

În condițiile în care USR-PLUS este eclipsat în ultima perioadă de scandalul demiterii lui Vlad Voiculescu și de ezitările de după aflarea veștii că Dan Barna are dosar la DNA, Cîțu este câștigătorul de moment nu numai în tabăra liberală, ci și în cea a Coaliției.

O Coaliție aflată, însă, în declin, pentru că scorurile la partide sunt: PSD 30%, PNL 26% AUR 15% și USR 14%, potrivit unui sondaj INSCOP, citat de Evenimentul Zilei.