Republica Moldova, veste bună de la Uniunea Europeană. S-a dat undă verde

Republica Moldova, veste bună de la Uniunea Europeană. S-a dat undă verde Economie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Decizie importantă luată la nivelul Uniunii Europene și care vizează Republica Moldova. Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Basarabia.

Așadar, reprezentanții Consiliului au aprobat luni, 13 mai, suspendarea pentru încă un an a taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene și moldovenești către UE.

Pe o perioadă de încă un an producătorii din Republica Moldova vor exporta pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative.

Republica Moldova, liberalizarea comerțului pentru încă un an

Măsurile comerciale ale UE pentru Moldova se vor aplica în perioada 25 iulie 2024-24 iulie 2025. Acestea iau forma unei suspendări temporare a tuturor taxelor vamale și contingentelor restante în temeiul titlului V din Acordul de asociere. De asemenea, ele „consolidează protecția produselor agricole sensibile, prin consolidarea mecanismului de salvgardare deja inclus în regulamentul actual”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum a explicat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, decizia este „o oportunitate uriașă pentru antreprenorii noștri”.

„Mai exact, din 2022 producătorii moldoveni pot exporta mai multe mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă.

Euro

Euro / Sursă foto: Unsplash

Din 2021 până în 2023 exporturile noastre către UE au crescut considerabil.

Struguri – de la 15,8 mii tone la 32,3 mii tone; Mere proaspete – de la 1,0 mii tone la 13,2 mii tone; Prune – de la 25,8 mii tone la 60,4 mii tone; Cirese de la – 74 tone la 2,9 mii tone. Ba mai mult, avem produse care depășesc cotele prevăzute:

Struguri – cu 62% Prune – cu 300% Cireșe – cu 93% Toate aceasta datorită liberalizării temporare. Și evident, este loc de mai mult. Putem mai mult. Produsele noastre sunt apreciate.

Datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 milioane dolari. Cu 129% mai mult decât în anul 2022.

„Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața”, a mai precizat viceprim-ministru Alaiba, conform zdg.md.