Cireșele, mai scumpe decât gramul de aur. Unde le puteți găsi la prețuri „mici”

Cireșele, mai scumpe decât gramul de aur. Unde le puteți găsi la prețuri „mici”Cireșe. Sursa foto: EVZ

Cireșele au ajuns să fie mai scumpe decât aurul. Dacă vrei să mănânci cireşe va trebui să scoţi un salariu minim pe economie pentru un kilogram. Prețul fructelor este de-a dreptul prohibitiv în această perioadă a anului.

Cireșele au devenit un lux pentru majoritatea românilor

Puțini vor fi cei care își permit să cumpere aceste fructe. Comercianții însă nu sunt deloc descurajați că nu-și vor vinde fructele. Un exemplu este și cazul unui aprozar din Iași, care anunță pe TikTok că vinde cireșe „ieftine”.

În ciuda faptului că sunt puțini cumpărători, comercianții nu lasă deloc la preț deloc.

@aprozar_la_bulevard

♬ sunet original - Aprozar “La Bulevard”

Un aprozar se laudă cu prețuri „mici” la cireşe

Un kilogram de cireșe a ajuns să se vândă cu nu mai puțin de 250 de lei. În ciuda faptului că prețul prohibitiv, comercianții nu par deloc afectați. Mai mult, unii dintre aceștia consideră că prețul este normal, promovându-și chiar vânzările prin intermediul rețelelor de socializare.

„Dragilor, ieri ați epuizat stocul de cireșe de la „rulota cu fructe” din Palas Mall, așa că astăzi am refăcut stocul și am adus și în aprozarul nostru cireșe la doar 249 de lei kilogramul. Vă așteptăm!”, se arată în postată pe TikTok.

Ce spun comentatorii despre cireșele devenite mai scumpe ca aurul

Comentariile internauților nu s-au lăsat prea mult așteptate. Ce spun oamenii la vederea acestor prețuri halucinante:

„La cei 249 de lei bănuiesc că vine cu tot cu copac altfel nu se explică prețul, sincer…”.

„Schimbi lădița aia cu Logan 1,4 mpi din 2005? Nu are AC…ofer diferența”.

„Merg la bancă sa văd daca îmi dă credit pentru „prima cireașă”, sunt câteva dintre comentariile oamenilor.

Cum s-a ajuns la aceste prețuri exorbitante

Prețul uriaș al cireșelor înainte de începerea sezonului poate fi influențat de câțiva factori care afectează oferta și cererea. Iată câteva motive posibile ale creșterii exagerate a prețului cireșelor:

Oferta redusă: Înainte de sezon, producția de cireșe este adesea limitată, deoarece fructele sunt în fază de maturare;

Cantitatea disponibilă pe piață poate fi mai mică, iar asta poate duce la creșterea prețurilor;

Costurile de producție: Producătorii agricoli pot întâmpina costuri mai ridicate înainte de sezon pentru a pregăti plantațiile și pentru a asigura condiții optime de creștere. Aceste costuri pot fi reflectate în prețul final al cireșelor;

Cerere crescută: Consumatorii pot să își dorească cireșe înainte de începerea sezonului de recoltare, iar cererea crescută poate conduce la o creștere a prețurilor. Mulți oameni sunt dispuși să plătească mai mult pentru fructe proaspete și gustoase înainte de a le găsi în mod obișnuit pe piață;

Transport și manipulare: Cireșele aduse din zonele în care sezonul a început mai devreme pot implica anumite costuri suplimentare de transport și manipulare pentru a ajunge pe piața locală. Aceste costuri suplimentare pot contribui la creșterea prețului;

Speculații economice: Unii comercianți pot profita de cererea crescută și de oferta redusă pentru a practica speculații economice, ceea ce poate duce la creșterea artificială a prețurilor.

În primăvara trecută piețele erau pline de cireșe din Spania și Grecia, iar pentru un kilogram oamenii erau nevoiți să plătească 60 de lei, informează RTV.

Ne puteți urmări și pe Google News