Soprana Violeta Botezatu, „privighetoarea” din Basarabia: „Aș fi onorată să cânt pe scena lirică din România”
- Angelina Olaru
- 26 martie 2024, 18:04
De aproape o lună, soprana Violeta Botezatu a devenit cunoscută pentru milioane de români, care i-au urmărit evoluarea la emisiunea „Românii au talent”, de la PRO TV. Jurații declară la unison că are o voce de aur și este un fenomen pentru ei, dar încă nimeni nu știe că această „privighetoare” și-a descoperit talentul abia la vârsta de 30 de ani, pe o gondolă din Veneția. Este absolventa prestigiosului Conservator „Benedetto Marcello” din Italia, cu media 110 e Lode (echivalentul notei 10+).
„Succesul în fața audiențelor din România este recompensa pentru lacrimile mele, vărsate în străinătate”
Melomanii așteaptă cu sufleul la gură încă o apariție spectaculoasă pe micile ecrane a Violetei Botezatu, la una dintre semifinalele de la PRO TV, din 17 și 24 mai. Soprana încă mai este emoționată, după prima evoluare în fața publicului din România și ne-a oferit un interviu în exclusivitate.
„Din tot sufletul, aduc mulțumiri românilor care mă urmăresc, pentru toate aprecierile și cuvintele de admirație, pe care mi le adresează! Este împlinirea mea sufletească, dar și o recompensă, pentru toate strădaniile și lacrimile pe care le-am vărsat, de-a lungul anilor, în perioada aflării mele în străinătate”, spune Violeta Botezatu pentru EVENIMENTUL ZILEI.
„Ciocârlia”, piesa cu care a încântat publicul, oglindește viața sopranei, a noastră, a românilor, care încercând să-și găsească un rost în altă țară, suntem prinși într-o vâltoare de emoții – de la avânt, curaj și ambiție, până la căderi și dezamăgiri, mărturisește artista. „La semifinala de la „Românii au talent”, mi-aș dori să fiu cât mai aproape de sufletul poporului român, care să vibreze alături de mine și să ne simțim cu toții mândri de tot ce ne-au lăsat ca moștenire străbunii ”, menționează Violeta Botezatu.
Soprana este originară dintr-un sat basarabean
Violeta Botezatu s-a născut în satul Plopi, raionul Cantemir, într-o familie de intelectuali. Mama sa predă limba și literatura română, având o carieră pedagogică de peste 50 de ani, iar tatăl solistei este profesor de educație fizică și sport.
„Din fragedă copilărie, părinții mi-au descoperit pasiunea pentru muzică și, la vârsta de opt ani, mama m-a dus de mânuță la Școală de Arte din orașul Cantemir unde am început să studiez acordeonul”, mărturisește Violeta Botezatu.
Ea a urmat Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău (1991-2000), ulterior – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (2000-2005), fiind specializată în muzicologie și interpretare instrumentală la cobză. În anii 2004-2005, a fost instrumentistă la cobză, în cadrul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, condusă de maestrul Petre Neamțu. În anul 2004, a câștigat Premiul Întâi al Festivalului-Concurs Național „Barbu Lăutaru” al tinerilor instrumentiști, pentru măiestria de a cânta la același instrument.
Prima femeie acceptată să cânte pe gondolele venețiene
Soprana și poliinstrumentista Violeta Botezatu a vrut să iasă din hotarele moldovenești. Ca să ajungă mai sus, a preferat calea anevoioasă a celor aleși, pe cont propriu. În 2005, Violeta Botezatu a avut șansa să devină membră a Asociației Muzicală „Caffe Concerto Strauss” din Italia, care i-a oferit deschiderea în accederea în lumea celebrilor muzicieni, de a se afirma ca poliinstrumentistă, a câștiga și a-și descoperi talentul vocal.
După ce a plecat din Basarabia, în căutarea unei lumi mai bune, la început acompania interpreții amatori, pe gondolele din Veneția, la acordeon și cobză. A fost prima femeie, acceptată să cânte pe renumitele bărci din orașul de pe ape. „Pasiunea și curajul de a-mi încerca abilitățile vocale au apărut târziu, în Veneția, abia după ce împlinisem 30 de ani”, zice Violeta Botezatu. Talentul vocal al basarabencei era admirat, la început, de italienii care se plimbau cu gondole, până a ajuns să facă canto academic.
„Veneția a fost, este și va fi a doua mea casă!”
În Italia, s-a afirmat și în calitate de pianistă, țară pe care a reprezentat-o în toată Europa, unde a susținut concerte de muzică clasică. Apoi, a participat, trei ani consecutiv, la Festivalul Internațional de Mandolină din Italia, totodată, fiind angajată și implicată în varii proiecte instituționale muzicale.
Într-o zi, la 32 de ani, când ambiția de-a ajunge unde-i este locul – pe marile scene lirice – a adus-o la audiții, alături de alți 30 de concurenți din diverse țări ale lumii, unde a fost prima pe lista celor trei admiși, la Catedra de canto liric de la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneția. Atunci, basarabeanca noastră a spus: „Veneția a fost, este și va fi a doua mea casă!”.
În anul 2017, a terminat prestigioasa instituție, cu mari tradiții, ce datează de la finele secolului al XIX-lea, obținând media maximă de absolvire într-o instituție italiană – de 110 e Lode (echivalentul notei 10+).
În perioada studenției, a reprezentat Conservatorul din Veneția, la bine-cunoscuta în toată lumea Academie de Muzică „Gnesin” din Moscova, beneficiind de o mobilitate academică, pentru schimb de experiență. Ulterior, a participat la mai multe concursuri internaționale de canto clasic, unde a avut ocazia și onoarea să lege o frumoasă prietenie și să cânte în spectacole, alături de renumita soprană din Rusia, Liubovi Kazarnovskaia.
„Simt nevoia să revin la „rădăcini” și să ghidez copiii talentați, așa cum am fost și eu ajutată”
În anul 2018, Violeta Botezatu a debutat la celebrul Teatru „La Fenice” din Veneția, în rolul lui Romeo, din opera „Romeo și Julieta”, de Niccolò Antonio Zingarelli. Artista de peste Prut abordează cu mare succes și jazzul, dar și muzica populară. În anul 2019, a fost prima moldoveancă, care a urcat pe scena Festivalului Jazz Internațional „Veneto Jazz”, cu propriul său proiect – „Violeta Botezatu Trio”. Poate fi admirată uneori și alături de faimoasa Orchestră a Fraților Advahov din Chișinău, interpretând folclor românesc.
Este unica artistă din Republica Moldova, invitată, în fiecare an, la deschiderea Carnavalului de la Veneția, cu un program special.
Rămâne o basarabeancă simplă, credincioasă și pentru toate îi mulțumește lui Dumnezeu
În anul pandemic 2020, Violeta Botezatu a revenit acasă împreună cu familia și s-a angajat la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, ca profesoară de cobză. „Desigur, cadrele didactice din Republica Moldova au salarii foarte mici, deși practică o meserie extrem de solicitantă, ce necesită multă dedicație. Revenind în Moldova, simt nevoia să revin la „rădăcini”, să-mi împărtășesc experiența și să ghidez copiii talentați, așa precum alții m-au ajutat pe mine”, spune Violeta Botezatu.
Continuă să colaboreze cu artiști și agenții din Italia. „Cu regret, nu am avut ocazia să cânt pe scena lirică din România și realizez cât de onorată și entuziasmată aș fi să am această minunată ocazie!”, susține Violeta Botezatu.