Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova. Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia
Republica Moldova. Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia

Republica Moldova. Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia

Premierul Ion Chicu a anunțat, miercuri demisia Guvernului, în urma unei întrevederi cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Ion Chicu a declarat că scopul acestei decizii este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. „Este un obiectiv pe care l-am declarat prioritar pentru a aduce la normalitate țara”, a declarat Ion Chicu.

„Eu am propus și asta voi face, de a veni astăzi cu propunerea de demisie a prim-ministrului și, respectiv, a Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să fie lansată procedura de dizolvare a Parlamentului cât mai curând posibil”, a declarat Chicu, citat de deschide.md.

Ion Chicu a mai anunțat că urmează să poarte discuții și cu președintele ales, Maia Sandu, informează Radio Chișinău.

Guvernul Republicii Moldova, în frunte cu premierul Ion Chicu, îşi va da demisia miercuri, în ziua în care Parlamentul urma să examineze o moţiune de cenzură, scrie și Agerpres.

Anunţul a fost făcut de premier în cadrul unui briefing de presă organizat de președintele în exercițiu din Republica Moldova, Igor Dodon, în ultima sa zi de mandat prezidenţial, transmit agora.md şi Unimedia.

„Şedinţa de guvern de ieri a fost destinată adoptării legilor importante ale ţării şi mecanismelor de implementare. Ne-am îngrijit ca să nu fie probleme în continuare. Maşina statului va funcţiona, vor fi achitate salarii, pensii. Este absolut necesar să mergem în continuare pe obiectivul major – dizolvarea Parlamentului. După cum ştiţi, există două căi, una dintre care este demisia Guvernului, ceea ce şi voi face pe parcursul zilei de astăzi”, a declarat premierul Ion Chicu.

Totodată, Ion Chicu a menţionat că planifică o întrevedere cu preşedinta aleasă, Maia Sandu.

Pe 16 decembrie, fracţiunile parlamentare PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate), Platforma DA (Dreptate şi Adevăr) şi PDM (Partidul Democrat) au depus o moţiune de cenzură asupra activităţii Guvernului. Aceasta urma să fie examinată pe 23 decembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Parlamentului.

PSRM a anunţat că nu va susţine moţiunea, iar deputata Partidului Şor, Marina Tauber, a spus că demiterea premierului ar fi iresponsabilă.

Guvernul condus de Ion Chicu şi-a început activitatea pe 14 noiembrie 2019, imediat după ce Executivul Maiei Sandu a fost demis de PSRM şi PDM.