Evenimentul ZileiActualitateRepublica Moldova se închide. Cum vor fi afectați românii de peste Prut

Republica Moldova se închide. Cum vor fi afectați românii de peste Prut

Republica Moldova se închide. Cum vor fi afectați românii de peste Prut
Republica Moldova va intra în carantină sanitară pentru o lună și jumătate, în perioada 30 noiembrie – 15 ianuarie 2021.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) din Republica Moldova a hotărât instituirea stării de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Măsura a fost adoptată într-o ședință la care a fost prezent și premierul Ion Chicu și a fost justificată prin creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice şi această evoluţie este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar şi la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiştii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei, a explicat premierul Ion Chicu, conform Deschide.md.

În aceste condiții, pentru a limita răspândirea infecțiilor cu COVID-19, CNESP a decis să introducă o serie de restricții. Între acestea, se propune închiderea clublurilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu 28 noiembrie. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor funcţiona doar până la orele 22.00.

Restricții pentru populație

Pe perioada stării de urgenţă va fi interzisă organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţă fizica a persoanelor. De asemenea, vor fi închise, pentru public, teatrele, cinematografele, sălile de concerte sau casele de cultură.

În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor stabili un regim special de muncă, cu deplasarea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru a asigura funcţionarea. Restul personalului va trece în regim de telemuncă.

Programul transportului în comun va fi modificat în funcție de necesitățile la orele de vârf. Atât conducătorii auto, cât şi pasagerii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie pe parcursul călătoriei.

Pe de altă parte, vor fi permise reuniunile sub 50 de persoane, dar cu respectarea măsurilor de protecţie, fiind obligatorie întocmirea listelor de evidenţă epidemiologică în cazul fiecărui astfel de eveniment.

Moldova apelează la ajutorul vecinilor

În Republica Moldova s-au înregistrat vineri 1.691 cazuri noi de infecţii, ceea ce reprezintă un număr record de contaminări zilnice. Bilanţul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la 102.894 de cazuri în Republica Moldova, a indicat ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului, 3.499 de persoane sunt spitalizate, dintre care 253 la terapie intensivă, iar 52 dintre acestea sunt conectate la ventilatoare. Spitalele sunt ocupate în proporţie de 90% în municipiul Chişinău, iar în raioane în proporţie de 85%.

Autorităţile de la Chişinău poartă discuţii cu OMS şi Alianţa globală pentru vaccinuri şi imunizări pentru a putea achiziţiona un vaccin anti-COVID pentru 20% din populaţia republicii. Totodată, Banca Mondială s-a arătat dispusă să finanţeze statele în scopul asigurării cu vaccinuri împotriva COVID-19, dând speranţe Chişinăului în acest sens.

Premierul Ion Chicu a menţionat că s-a adresat omologilor săi din Letonia şi Lituania cu rugămintea să trimită Republicii Moldova o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE. El a precizat că va formula cereri similar și către Ungaria, România și Federația Rusă.


Accesează: