Carantina se prelungește în Grecia. Restricțiile sunt mai dure decât la noi

Carantina se prelungește în Grecia. Restricțiile sunt mai dure decât la noi

Autoritățile din Grecia au decis să prelungească starea de carantină până în data de 7 decembrie deoarece există încă un risc foarte crescut de infectare cu noul coronavirus.

Oficialii greci au anunțat că „povara epidemiologică” rămâne ridicată, desi există semne incipiente că numărul de cazuri de infectare cu noul coroanvirus încep să se reducă. Cu toate acestea, autoritățile au decis să prelungească perioada de carantină.

„Există semne incipiente de reducere a numărului de cazuri de coronavirus. Dacă acest ritm descrescător continuă, presiunea asupra sistemului public de sănătate va scădea şi putem lua în considerare un plan de revenire la o anumită normalitate", a precizat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului elen.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a decretat acest al doilea „lockdown” pentru perioada 7- 30 noiembrie, în timp ce ţara se confruntă cu un al doilea val de coronavirus, mai virulent decât primul, din primăvară. La începutul lunii noiembrie, autoritățile elene impuneau o blocare parțială în Grecia. Barurile și restaurantele din zonele cu risc ridicat au fost închise, iar utilizarea măștilor de față a devenit obligatorie la nivel național.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această perioadă, de carantină, pentru fiecare ieşire din incinta locuinței, grecii trebuie să solicite aprobarea autorităților printr-un SMS. În prezent doar magazinele pentru nevoi esenţiale, supermarketurile şi farmaciile au mai rămas deschise.

Numărul cazurilor a explodat

Pe lângă o creștere a numărului de cazuri de infecții din ultimele săptămâni, autoritățile se confruntă cu o înmulțire a numărului de pacienți aflați în stare gravă, iar acest lucru îngrijorează experţii în sănătate publică. Astfel, dacă în urmă cu o lună Grecia înregistra doar 87 de pacienţi la terapie intensivă, numărul lor a depăşit 500 vinerea trecută, în vreme ce cazurile de infecție au crescut de la 667 la 20 octombrie, la 2.500 - 3.000 în zilele acestea.

În ultimele zile au fost înregistrate zilnic în medie aproape 100 de decese, iar numărul total de decese înregistrate de la începutul pandemiei și până acum a ajuns la 1.902.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a asigurat că numărul de paturi la ATI, destinate pacienților cu probleme grave, a crescut de la 557 la 1.260 în câteva luni pentru a face faţă pandemiei. Însă 80% dintre paturile din Atena sunt deja ocupate, iar în Salonic, al doilea oraş grecesc ca mărime şi cel mai afectat de coronavirus, guvernul a fost obligat să rechiziţioneze două clinici private pentru a face faţă lipsei de paturi.