Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Tensiuni în Mediterana: Turcia acuză Grecia că a încălcat tratatele în Marea Egee
LA LIBRE BELGIQUE: Tensiuni în Mediterana: Turcia acuză Grecia că a încălcat tratatele în Marea Egee

LA LIBRE BELGIQUE: Tensiuni în Mediterana: Turcia acuză Grecia că a încălcat tratatele în Marea Egee

Turcia a reafirmat, marți, că își rezervă dreptul de a desfășura exerciții militare în zone mari din Marea Egee, acuzând Atena că a încălcat statutul demilitarizat al anumitor insule grecești.

Marina turcă a emis avertismentul ca reacție la anunțul Greciei privind manevrele aeronavale planificate miercuri în această mare care este scena unei vechi dispute între Ankara și Atena, doi vecini cu relații tensionate.

În trei mesaje publicate pe sistemul de avertizare maritimă NAVTEX, marina turcă susține că zonele în care Grecia intenționează să-și desfășoare manevrele se află în spații revendicate anterior de Ankara pentru a-și desfășura propriile exerciții de tragere.

De asemenea, marina turcă a acuzat Atena că a încălcat, prin anunțarea manevrelor sale, „statutul demilitarizat” din șase insule, printre care se află Chios, Samos și Limnos, invocând tratatele de la Lausanne în 1923 și Paris în 1947.

Aceste declarații riscă să provoace furia Atenei, care acuză în mod regulat Ankara de provocări în Marea Egee și în estul Mediteranei.

Tensiunile au continuat să se amplifice în ultimele luni, în special datorită disputelor privind împărțirea imenselor resurse de gaze în estul Mediteranei, unde Grecia acuză Turcia că efectuează prospecțiuni în apele sale.

Navele de cercetare turcești au intensificat explorările în ultimele luni, ignorând avertismentele Uniunii Europene care acuză Ankara de activități ilegale.

Ankara și Atena, doi membri NATO, se acuză în mod regulat reciproc de diferite încălcări în Marea Egee. Disputele lor teritoriale aproape că au adus cele două ţări în pragul războiului în 1996. (Rador)