Evenimentul Zilei > Social > Reprezentanții IGSU le recomandă șoferilor să nu pornească la drum în acest weekend. Este cod galben de ninsori și viscol
Reprezentanții IGSU le recomandă șoferilor să nu pornească la drum în acest weekend. Este cod galben de ninsori și viscol

Reprezentanții IGSU le recomandă șoferilor să nu pornească la drum în acest weekend. Este cod galben de ninsori și viscol

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis o avertizare și le recomandă șoferilor să nu pornească la drum în următoarele două zile. Ce se va întâmpla, de fapt, pe șoselele României.

Vremea se schimbă radical în acest weekend. Este cod galben de viscol în 27 de județe din țară, iar temperaturile vor scădea simțitor. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandă şoferilor să evite să plece la drum. Avertizarea metetorologică este valabilă până duminică, la ora 18.00.

Mare atenție pe drum

Dacă deplasarea nu poate fi evitată, șoferii sunt sfătuiți să circule cu viteză redusă (maxim 50 km/oră), să evite depășirile și să păstreze distanța în trafic. Pe unele drumuri vizibilitatea va fi extrem de scăzută.

„Evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă – anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.”, a transmis, vineri, IGSU, într-o postare pe Facebook.

Și vântul va sufla cu putere în acest weekend, astfel că reprezentanții ISU le recomandă pietonilor să fie atenți pe unde merg. „Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, se mai arată în mesajul ISU.

Ninsori și viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de Cod galben de ninsori și viscol. Sunt vizate 27 de județe din țară. Vântul va atinge la rafală viteze de 50…70 km/h. În zonele montane și la altitudini de peste 1.800 de metri rafalele de vânt vor depăși 90 km/h, iar zăpada va fi viscolită. De asemenea temperaturile vor scădea în zilele următoare și se vor înregistra și minime de -15 până la -20 de grade.

Județele vizate de cele două Coduri galbene sunt: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Prahova, Neamț, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.