După o lungă vară fierbinte, judecătorii de la Curtea de Apel București au demarat sesiunea de toamnă a proceselor. Cu treizeci de minute înainte de ora stabilită, vedetele dosarului „ASF-Carpatica” s-au prezentat pline de încredere la judecată. Imediat, au format bisericuțe. Dan Radu Rușanu, îmbrăcat lejer, în haine de vară din in, flutură un dosar crem în mână.

Câțiva metri mai la stânga o regăsim pe Laura Chițoiu, nevasta fostului ministru al Economiei, Daniel Chițoiu. Cu breton tuns impecabil, bronzată uniform, pantofi cu toc colorați și unghiile vopsite în două culori, alb și roz, discută aprins cu un chel desăvârșit.

Tendințe în modă

Grupul inculpaților din acest proces se distinge prin hainele scumpe, ochelarii cu rame aurite și pantofii de sute de euro. Cu toții așteaptă să se deschidă sala și își vorbesc la ureche.

Chemat ca martor, Mircea Ursache, fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), – instituția unde mai mulți politicieni și-au angajat nevestele pe mii de euro lunar – povestește cu Rușanu. Primul, mult mai mic de statură, îi vorbește de jos fostului liberal care stă, cât este de lung, sprijinit de un stâlp. Într-un final, sala s-a deschis și a întâmpinat inculpații cu milionarul Ilie Carabulea în boxă. A încălcat controlul judiciar de mai multe ori și stă închis de patru luni. Poartă o cămaşă roz cu mânecă scurtă și, imediat, pornește o discuție aprinsă cu doi avocați scumpi. Afișează un tonus bun, chiar râde uneori și pare să-l bucure revederea cu cei pe care i-a mituit cândva. După un timp, rămas singur, caută cu privirea alți cunoscuți prin sală. Zâmbetul i-a dispărut între timp.

O prezență inedită este cea a lui Dan Odobescu, cumnatul fostulului premier Adrian Năstase. Este și el inculpat, dar nu-i pasă ce se petrece la proces. Pe aceeași bancă cu Laura Chițoiu, vorbește fără oprire cu aceasta. Femeia râde, se miră și gesticulează voios. Nu aud nimic din ce spun martorii.

Susținere reciprocă

Ursache a dat o declarație favorabilă lui Rușanu. Nu-și aduce aminte de intervenții pentru a angaja anumite persoane la departamentul său și a susținut că nimeni nu a intervenit la el pentru a proteja societatea „Carpatica Asigurări”. A arătat că el nu avea contract de confidențialitate a veniturilor și că nu a auzit niciodată că Rușanu ar fi exercitat presiuni asupra angajaților pentru semnarea angajamentelor de confidențialitate.

Alți patru martori propuși de Ilie Carabulea sau Dan Radu Rușanu au confirmat variantele expuse de mentorii lor.

Mai puțin unul dintre ei care, după trei luni, a plecat din funcția de director general-adjunct la Carpatica, dar cu patru salarii în buzunar. A plecat după ce și-a dat seama că situația de la Carpatica Asigurări „era dezastruoasă”.

Emoții pentru Puiu

După aproximativ două ore de audieri, instanța a luat o pauză de 10 minute. Laura Chițoiu și Odobescu nu au părăsit sala. Au continuat să vorbească despre orice. Pe holuri, la câțiva metri distanță, un alt milionar își aștepta procesul. Puiu Popoviciu stă în față ușii și vorbește cu avocatul.

Poartă un sacou deschis la culoare, elegant, și se uită atent pe sub ochelari la tot ce mișcă în jurul lui. Analizează situația din priviri, fără să miște capul sau să se întoarcă stânga – dreapta. Alți trei martori au lăudat performanțele firmei lui Carabulea. Secretara și directoarea care aprobau toate plățile au arătat chiar că societatea avea depozite de 70 milioane de lei, nici vorbă de datorii, așa cum susține DNA.

În acest timp, Laura și Dan aproape că s-au întors unul spre altul și vorbesc continuu. Pe celălalt rând de bănci ale sălii, Radu Rușanu pare înțepenit în a treia bancă, cu același dosar crem în mână.

Mai trec două ore, după care judecătorul Mihai Mihalcea stabilește termen pe 1 octombrie, când vor fi audiați alți opt martori propuși de inculpați. Înainte ca judecătorul să suspende ședința, Rușanu a plecat ca din pușcă, pe ușa rezervată judecătorilor, fără să-și ia rămas bun de la complicii din dosar.

Rușanu, Carabulea și Laura Chițoiu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat

„Da, cu Unchiu’, cum să nu? I-am spus, bre, dacă nu m-ai sforăit de m-a luat dracu’ azinoapte, dar nu te-am țâțâit, nu ți-am spus nimic”. RADU MAZĂRE, despre noaptea petrecută în arest cu Rușanu

Protecție specială pentru compania lui Carabulea

În aprilie 2014, fostul președinte al ASF, Dan Radu Rușanu, omul de afaceri Ilie Carabulea și Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF, au fost trimiși în judecată, în stare de arest, în dosarul „Carpatica”, pentru fapte de corupție. Rușanu a fost acuzat de influențarea declarațiilor (11 infracțiuni), favorizarea făptuitorului, (39 acte materiale). În total, 12 persoane au fost trimise în judecată în acest caz după ce Carabulea ar fi intervenit la conducerea ASF pentru a favoriza compania Carpatica Asigurări care, în 2012, avea nevoie de 11 milioane de euro infuzie de capital pentru a supraviețui pe piață. Investiția nu s-a făcut, dar nici autorizația de funcționare pe piața asigurărilor nu a fost ridicată de către ASF.

Te-ar putea interesa și: