Montarea repartitoarelor de căldură. Toți românii trebuie să respecte aceste reguli

Montarea repartitoarelor de căldură. Toți românii trebuie să respecte aceste reguli Se prelungește perioada montării de repartitoare pentru căldură. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte cu un an. De altfel, românii care nu își pot permite achiziționarea și montarea acestor sisteme ar urma să primească ajutor de la stat.

Măsura care prevede montarea unor repartitoare de căldură în apartamente se prelungește. Mai mult, românii care nu își permit această investiție ar urma să beneficieze de sprijin de la stat.

Repartitoare de căldură. Termenul de montare se prelungește

Proiectul care prevede montarea acestor sisteme în apartamente se prelungește cu un an. Odată cu această amânare,persoanele vulnerabile ar să fie susținute financiar pentru a-și monta în locuințe noile repartitoare de căldură. Proiectul a fost adoptat marţi de Senat.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat de PSD, UDMR, precum și de o parte dintre senatorii liberali.  Conform acestuia, românii vulnerabili vor primi ajutor financiar pentru achiziția, dar și pentru montarea noilor repartitoare de căldură. Sprijinul financiar pentru achiziția sistemelor  individuale de energie ajunge la  375 milioane lei. Banii alocați acestei măsuri provin din Fondul pentru Modernizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024. ”, arată inițiatorii proiectului.

Obligația de contorizare vine de la UE

Implementarea acestei măsuri ar urma să contribuie la economii semnificative pentru bugetul de stat. Obligația de contorizare a energiei, respectiv de montare a noilor repartitoare de căldură, este o directivă europeană.

„Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice”, adaugă inițiatorii măsurii.

Montarea repartitoarelor de căldură. Toți românii trebuie să știe

Repartitoare căldură. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Persoanele care nu își vor monta noile repartitoare de căldură, riscă amenzi usturătoare

Conform noului proiect, termenul destinat montării noilor sisteme se va încheiat pe 31 decembrie 2024. Odată cu această măsură, atât consumatorii cât și furnizorii vor beneficia de sprijinul necesar.  După acest termen, românii care nu se conformează regulii, riscă amenzi de până la 1000 de lei.