Evenimentul Zilei > Politica > Rectificarea bugetară bagă coaliția în ședință. Florin Cîțu provoacă primele tensiuni cu PSD
Rectificarea bugetară bagă coaliția în ședință. Florin Cîțu provoacă primele tensiuni cu PSD

Rectificarea bugetară bagă coaliția în ședință. Florin Cîțu provoacă primele tensiuni cu PSD

Florin Cîțu vrea să vadă cum va arăta proiectul de rectificare și a cerut o întîlnire a liderilor coaliției PSD – PNL – UDMR, înainte de ședința Guvernului Ciucă.

Coaliția de guvernare, PSD – PNL – UDMR, se va întruni înainte de ședința de Guvern în care va fi adoptată rectificarea bugetară. Întîlnirea a fost solicitată de Florin Cîțu, care a cerut să vadă draftul actului normativ. Informația a fost confirmată de surse politice.

Deși a pierdut funcția de premier, la negocierile cu PSD, Florin Cîțu nu se împacă cu ideea că nu va mai avea nici un cuvânt de spus în noul guvern. Drept urmare, măcar la început, acesta vrea să-și dea cu părerea asupra proiectelor de acte normative ce vor fi adoptate.

De această dată, Florin Cîţu a cerut o şedinţă a liderilor din coaliție, înainte ca Guvernul să ia în discuţie actul normativ pentru adoptarea rectificării bugetare.

De altfel, într-un interviu la TVR1, fostul premier PNL a declarat că rectificarea bugetară nu ar trebui să producă un deficit mai mare de 7%.

„Veniturile la buget sunt mai mari cu 40 de miliarde faţă de anul trecut şi cu 38 de miliarde faţă de 2019. În 2019 erau tot felul de taxe pe care noi le-am scos. Fără aceste taxe reuşim în 2021 să avem venituri la buget mai mari cu 38 de miliarde”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu, nemulțumit de draftul de rectificare

În opinia sa, deficitul pentru luna noiembrie ar trebuie să se încadreze în 5%. Florin Cîțu a precizat că anumite cheltuieli bugetare nu ar trebui angajate la acest moment, pentru a nu mări deficitul.

„Am văzut rectificarea bugetară, menţinem deficitul peste 7%, am văzut că se alocă nişte sume în fondul de rezervă, se mai alocă nişte sume … nu am văzut în detaliu, doar ce a fost prezentat. Cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuie făcute acum, dar e decizia noului guvern. Proiectul de rectificare nu a fost făcut de noi, noi am lăsat parametrii, dar acest proiect cu 7,13% a fost făcut de noul ministru de Finanţe”, a mai arătat Florin Cîțu.

Fostul premier s-a arătat nemulțumit că noul ministru al Finanțelor, numit de PSD, alocă sume mai mari pentru CFR Călători și pentru Metrorex. Cîțu a precizat că aceste companii n-ar trebui să mai primească bani până când nu se vor reforma.

„Ştiu că se vor da mai mulţi bani la subvenţia pentru Metrorex şi CFR Călători, deşi acolo am spus de la începutul anului că fără o reformă nu mai dau bani. (…) am ţinut sub control aceste cheltuieli şi la rectificarea din vară, văd că acum se duc câteva sute de milioane şi către Metrorex şi către CFR Călători”, a comentat Cîţu intenţiile noului Executiv.